Cirkus Columbia (2010) (EFA ’11)

Своя режисьорски дебют Данис Танович прави едва преди десет години с филма Ничия земя. Още с този първи филм той печели Оскар за най-добър чуждоезичен филм. В последните няколко години Танович поддържа добро ниво с лентите Ад и Незараснали рани, а миналата година излезе четвъртия му филм – Цирк Колумбия. Лентата попадна в полезрението на европейските филмови критици и тази зима ще се състезава за наградите на Европейската филмова академия.

С Цирк Колумбия Данис Танович за пореден път показва, че политиката и войната не са чужди за него теми. Режисьорът ни връща в 1991г. в Босна и Херцеговина. Комунистите тъкмо са паднали от власт, а страната е в навечерието на война. Хърватска е напуснала Югославската федерация, сърбите бомбардират Дубровник, а всеки отделен човек трябва да реши на чия страна е в този мащабен етнически/политически конфликт. Въпреки че Танович обрисува обстановката и си позволява да изрази политическото си мнение посредством думите на героите си, всъщност сърцето на неговия филм е една лична любовна история. Главният герой Динко, принуден да напусне родното си място и семейството си и да замине за Германия, се връща у дома – 20 години по-късно. Сега той кара лъскав червен мерцедес, има младо красиво гадже и джоб пълен с пари. Решен да отмъсти на жена си, която навремето не го е последвала в Германия, той изгонва нея и сина си от къщата им и се настанява там с любовницата си и котката си Бони.

Цирк Колумбия, по отношение на исторически и географския контекст се доближава най-вече до филма Ничия земя. Но ако последният се отличава с диалози и сцени, изпълнени с ирония и хаплив хумор, тук акцентът пада другаде. Разбира се, забавни моменти не липсват. Филмът е изпълнен с типичните за балканските комедии колоритни персонажи и нелепи ситуации и със сигурност ще изпитате чувство на носталгия по филмите на Кустурица от края на миналия век. Със същия шеговит тон  се развива историята и тук, докато не идва време да стане сериозна. Това е може би най-голямото предимство на филма. В интервю Данис Танович признава, че му се случило многократно да бъде упрекван заради трагичния край на Ничия земя, ето защо поне този път му се приискало да направи филм, който завършва щастливо. Но как се прави щастлив филм, когато говорим за толкова голяма трагедия като една война. Някак Танович успява да намери точната среда между несериозното и сериозното и да направи един смислен филм, който обаче върви леко и приятно без да отегчава и натоварва. В същото време успява да вложи няколко важни послания във филма си. С пари можеш да купиш всичко, но не можеш да имаш всичко, ще чуете да казва героя му. Да бъдеш с жената, която обичаш, да се радваш на семейството си, да заживееш в мир и щастие в родната си къща – това са неща, които дори и дойче марките не могат да ти купят. Цирк Колумбия е филм за истинските, стойностните неща в живота – тези, за които си струва да живееш, за които си струва да умреш.

С Цирк Колумбия Данис Танович се връща към корените си. Режисьорът, също принуден да напусне родината си навремето, идеално разбира случващото се. Ето защо ни разказва с малко носталгия и тъга тази история, в която любовта не успява да спаси света, но успява да спаси нашите герои. И това е достатъчно, за да почувстваме антивоенното настроение на режисьора, който вероятно отново ще видим да се връща към тази тема във филмите си.

Цирк Колумбия е красив филм. Перфектно режисиран и професионално изигран, личен и емоционален.

 

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 2 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 5 коментара!  
Добави коментар?

 1. от European Film Awards 2011 | F r a m e s p o t t i n g
  16.Sep.2011, 22:29

  […] Cirkus Columbia (2010) […]

 2. от тинчо
  17.Sep.2011, 0:20

  Ще се гледа , задълже !
  А ХЪрватска е невероятно място ! ;)

  НЕВЕРОЯТНО !

 3. от Нели
  17.Sep.2011, 11:08

  Препоръчвам също Ничия земя, ако до сега не си намерил време да го гледаш :)

 4. от тинчо
  17.Sep.2011, 16:27

  Гледал , гледал . Аз пък ти препоръчвам виното със същото име :)

 5. от Triage (2009) | F r a m e s p o t t i n g
  29.Apr.2012, 0:18

  […] пък впечатление направи най-новият му филм – Цирк Колумбия. Неизменна част от творчеството му е темата за […]

Коментирай...