Chloe (2009)

Когато вечно импулсивният, внушителен и идеен Атом Егоян режисира чужд материал, който всъщност не предлага никаква иновативна идея, нито по-резки режисьорски и сценарийни хрумки (френският Nathalie… от 2003), то се очаква новата версия да е по-амбициозна чрез новите творчески и художествени виждания, да носи нова индивидуалност и нова душевност…

Внимание, спойлери.

Постановката в Chloe не предлага нищо ново или по-различно от обичайния любовен трилър с елементи на еротична драма. Уважаван гинеколог (Джулиан Мур) подозира, че съпругът ѝ (Лиъм Нийсън) – професор в университет – ѝ изневерява с други жени, дори с неговите студентки. Постоянните му закачки и мимолетните му флиртове не помагат на съпругата му да избяга от съмненията си и така, „по случайност“, тя се среща с елитната проститутка Клоуи (Аманда Сайфрид), на която възлага задачата да го прелъсти, за да види дали той ще ѝ отвърне със същото. С течение на времето, Клоуи започва да разказва пищни еротични разкази, в които действащи лица са самата тя и съпругът на отчаяната лекарка, като отприщва една страстна и мрачна емоция, която в края ще доведе до драматични обрати.

Опасността, която е надвиснала над героите обаче нито в един момент не остава оправдана логично. Завръзката на сюжета изглежда нелогична и пресилена – къде е добрият стар разговор между съпрузите и не е ли прекалено действие това, което предприема в отчаяно притеснение една вярна на мъжа си жена?

Филмът, който се цели в развитието на една връзка на три нива, която непрекъснато отваря нови мостове и опции за приключване на вече драматичните обстоятелства, все повече нажежава обстановката, страстите и желанията, личните бунтове на героите, за които все по-ясно става какъв ще е изходът, обаче тръгва по най-краткия път, най-лесния и елементарен, лишен от дълбочина, идеен тунел – съперничеството.  Превърнат в проста и вулгарна мелодрама, филмът има потенциал да развие психологически задълбочено и трите основни образа, чиито черти са добре зададени в началото. След средата обаче всичко става ясно. Дори по-ясно от американски женски роман, адаптиран за телевизията.

Въпреки импулсивната атмосфера и умението на Егоян да задържи вниманието ти, актьорски, филмът се крепи единствено на изпълнението на неостаряващата Джулиан Мур, която очевидно играе с максимална елементарност, за да не засенчи колежката си – Аманда Сайфрид. Ангелското излъчване на втората, уви, не помага на актьорската ѝ игра – момичето изглежда посредствен образ от една лоша социална действителност и може би точно това решение би било максимално оптимално за режисурата на филма – но не – тя е изискана, има хубави дрехи… и знае японски. Аманда Сайфрид не пресъздава почти никакви емоции, а тези, които са запазени за края, изглеждат изкуствен напън да имитира партньорката си.

Краят е посредствен опит да се задържи положението на еротичен трилър – и от там „изненадата“, за която си даваме сметка след като мине най-добрият момент от филма – лесбийската сцена, където тялото на Мур се гърчи органично в конвулсии (сцена, в която тя определено има опит), а Сайфрид изиграва неталантливо режисьорската заповед на Егоян – да бъде страстна и опасно възбудена…

Въпреки това, сценарият остава с няколко добри идеи, чието изследване обаче завършва в посредствено-жалка развръзка, присъща на вулгарен телевизионен филм – от тези, които бягат от интелигентността, и още по-малко се интересуват от тази на зрителя, от добрия филмов вкус. В крайна сметка, лентата предлага едно морално съобщение, което в правотата си е съвсем вярно, но такова, че никой няма нужда от него. Посланието на Егоян пък остава някъде назад и се губи между елементарните филмови нишки на посредственото кино…

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.43/5 от 7 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 9 коментара!  
Добави коментар?

 1. от lammoth
  28.Jul.2010, 15:05

  ооо, иво, тъкмо си мислех къде изчезна и си виках, сигурно някоя палава испанка ти е завъртяла главата и те е въвлякла в някоя корида :Р Е, как е?
  А да, да кажа няколко думи за филма:
  емии не го гледах, само превъртях лесбо-сцените с русата мацка и Джулиан Мур. Не съм специалист по лесбо стаф, но не е кой знае какво :)

 2. от Иво
  28.Jul.2010, 15:07

  Е, как е :) добре е:) само, че си е българка, не е испанка :Р
  относно филма – ревюто-комикс на Ностромо е ненадминато :D

 3. от Никс
  28.Jul.2010, 15:27

  Първо негативно ревю от теб, йей! :)
  Струва ми се, че си леко пристрастен към Мур и малко предубеден към Сейфрид (само защото е красива? :D), но в общи линии мнението ми за филма е същото – не струва.

 4. от Иво
  28.Jul.2010, 15:29

  Тъй, тъй :D И да съм пристрастен към Мур, и да не съм – как да отречем, че е талантлива :) А пък за Сайфрид – ако някой я смята за добра актриса – да вдигне ръка! :D

 5. от Тру
  28.Jul.2010, 22:35

  не е като да не съм виждала тъпи филми, но този много ме издразни с начина, по който са осакатили идея с потенциал и са хвърлили на вятъра таланта на Джулиан Мур.
  и лесбо сцената на става. дъъ.

 6. от Ерин
  29.Jul.2010, 0:43

  Иво, на тия изречения и Марсел Пруст ще ти завиди… :D

 7. от Иво
  29.Jul.2010, 0:44

  Което ме подсеща, че скоро не съм чел нищо отрицателно от теб :D

 8. от Ерин
  29.Jul.2010, 0:51

  Пазя си силите за Оскарите…

 9. от Иво
  29.Jul.2010, 0:54

  Ехе, много време има дотогава… :(

Коментирай...