Carlos (2010) (EFA ’10)

Новият филм Карлос на френския режисьор Оливие Асая беше представен  официално на фестивала в Кан през май и излъчен за пръв път в прайм-тайма на френския Канал Плюс малко по-късно тази година. Лентата представлява над 300-минутна продукция, снимана в продължение на седем месеца на три континента с бюджет от 18 милиона долара. Камерата ни пренася от държава в държава – Австрия, Германия, Франция, Ливан, Мароко, а героите във филма ще чуем да говорят на десет различни езика.

Филмът представлява трисериен мини сериал, който обхваща две десетилетия от живота на известния терорист Илич Рамирез Санчес по известен като Карлос. Години наред той пътува из Европа и света, вдигайки на крак не една и две агенции за национална сигурност. Въпреки многократните опити да бъде заловен, Карлос е арестуван едва през 1994 година и откаран във Франция, където излежава доживотна присъда. Сред най-известните му удари е взимането в плен на всички министри от страните членки на ОПЕК по време на конференция във Виена през 1975г.

В тази петчасова полубиографична лента режисьорът Оливие Асая ни връща към времето от златните години на Браян Де Палма и Мартин Скорсезе, изнасяйки ни нагледен урок по правенето на подобен тип филми. Плод на журналистическо и историческо разследване, догадки, въображение и частица истина, Карлос е смел, идеен и емоционален филм. А добре изграденият образ на главния герой спокойно може да се нареди до тези на Тони Монтата от Белязаният и Джордж Юнг от Дрога.

Сякаш на един дъх режисьорът ни разказва история за мечти, опасни идеи, смели действия и безумни решения. С един изключително динамичен сюжет, той не се страхува да оплете политически интриги, да пролее кръв и да говори за революция.  В красиви бурни диалози режисьорът се опитва да разобличи същността на своя герой – да го опознае, разбере, осъди или оправдае. Неговият Карлос е терорист, защитник на онеправданите, мъж с чест, грубиянин, бунтовник и бизнесмен, съпруг и баща, любовник, приятел и враг. Не фантом, а човек от плът и кръв, който като всички нас се страхува, надява, съмнява и греши.

В главната роля е Едгар Рамирес, който подобно на Джони Деп в Дрога, показва завидната способност да играе един и същ герой в различни периоди от живота му и на различна възраст. Рамирес променя с лекота външния си вид, теглото си, поведението си и борави свободно с няколко езика. Актьорът влиза изцяло в образа, който играе, правейки публиката съпричастна към всичко, което се случва на екрана.

Карлос е епичен поглед върху личността на една от най-известните публични фигури от края на миналия век. Противоречив, провокативен, ангажиращ филм, който представлява смел опит за разбулване мистицизма около живота на терориста. Без да претендира за категоричност, режисьорът Оливие Асая стилно ни представя своята гледна точка върху историята.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 1 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 12 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Иво
  24.Sep.2010, 15:59

  Може би един от потенциалните претенденти за мъжка роля на Европейските награди. :)

 2. от Нели
  24.Sep.2010, 16:03

  Не може да се отрече, че е добро изпълнението…

 3. от bungle
  24.Sep.2010, 16:54

  Аз го започнах преди малко и съм очарована. :)

 4. от Иво
  24.Sep.2010, 16:56

  Дааа, и аз :D страшно съм зарибен!

 5. от Нели
  24.Sep.2010, 17:13

  Я да не се закачате с филма! :] За тия пет часа и половина има достатъчно случващи се неща, които да задържат вниманието…

 6. от bungle
  24.Sep.2010, 17:26

  Като например моментът с гранатата! Леле майко, тая какво палаво езиче извади (blush), тази сцена е златна! :)))

 7. от lammoth
  24.Sep.2010, 17:30

  eeeeeеей! Бънги не е гледала филма, а го коментира, ама на нея не ѝ се карате, а на мен ми се карате. Как така? :Р
  5 ЧАСА филм! А аз се чудя що е 4GB :))) ама наистина ще ви пляскам, ако не е хубав! Коефициентът в замунда ще падне до -5, и админите пак ще мрънкат. Вече три пъти ме изритват оттам заради нисък коефициент :(

 8. от Иво
  24.Sep.2010, 18:18

  Не сме ти се карали, бе, ламоте, всичко е наред. :D Радваме се, че четеш ревютата ни и после ГЛЕДАШ филмите. :Р

 9. от Боян
  24.Sep.2010, 18:22

  филма наистина е много добър, направих си един хубав няколкочасов филмов маратон :-)

 10. от European Film Awards 2010 | Framespotting
  28.Sep.2010, 15:15

  […] Carlos […]

 11. от EFA : Nominations 2010 | F r a m e s p o t t i n g
  4.Dec.2010, 21:34

  […] Olivier Assayas for CARLOS […]

 12. от Нели: Най-добрите филми на 2010 | F r a m e s p o t t i n g
  26.Jan.2011, 15:29

  […] 7. Carlos […]

Коментирай...