Calvary (2014)

Новият филм на Джон Майкъл Макдона носи амбициозното заглавие Голгота – религиозна препратка, която e не случайно избрана. Ето как още без да е гледал трейлъра, средно интелигентният зрител ще се досети, че лентата ще засегне религиозни теми. И не просто кои да е библейска въпроси, а конкретно онези за греха и опрощението и затова какво се случва с вярата изправена пред изпитание.

Calvary (2014)

Брендън Глийсън влиза в ролята на свещеник в малка енория в ирландско селце. Един ден, докато слуша изповед, той получава предупреждение, че ще бъде убит. Не защото е виновен, а точно обратното – защото е невинен, но избран да плати за греховете на друг. Свещеникът получава една седмица, за да сложи делата си в ред. Една седмица, която той ще използва, за да разубеди евентуалния убиец да се откаже от плана си.

Там където мнозина очакват тежка религиозна драма, всъщност ще намерят черна комедия. Сценарият със сигурност не е лишен от дълбочина, даже обратното, но не по онзи самоцелно-философски начин, който често виждаме на екрана. Лентата ни запознава с редица герои, всеки със своята индивидуалност, със своя начин на живот, и със своите разбирания за добро и лошо, морално и неморално. Същевременно небрежни или емоционални диалози, саркастични коментари, мълчаливи сцени и красиви пейзажи оставят място за дълбоки екзистенциални дискусии.

„Голгота“ отразява кризата в ирландския католицизъм последните години. Не случайно Джон Майкъл Макдона засяга теми като педофилията и злоупотребата със свещеническия сан. Филмът обаче излиза извън рамките на ирландското общество, задавайки универсални морални въпроси като тези какво за нас е грях, опрощение, вяра, религия. „Голгота“ е филм за изборите, които правим, с които живеем и с които умираме.

В главната роля е Брендън Глийсън, който прави поредна стабилна роля. Сдържан, мълчалив, актьорът притежава пълен контрол върху сцените.

Calvary (2014)–Brendan Gleeson & Kelly Reilly

„Голгота“ комбинира интелигентен сценарии, невероятната актьорска игра и умела режисура – един от онези качествени филми, които предлага повече, отколкото бихте предположили.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 2 коментара!  
Добави коментар?

  1. от Pow R Toc H
    2.Nov.2015, 14:11

    Липсвате! :)

  2. от Нели
    2.Nov.2015, 21:04

    Ще опитаме да се поправим:) Никс е обещал ново ревю до края на седмицата, да го видим дали си държи на думата! :D

Коментирай...