Buried (2010)

Някога сънували ли сте кошмара, че сте погребани живи, оставени да погледнете на живота като нещо, което лесно може да бъде отнето, загубено? Някога страхували ли сте се от тъмното до такава степен, че да изпитате усещането сякаш тя тотално ви поглъща? В напрегнатия мистериозен трилър „Погребан” на испанския режисьор Родриго Кортес всеки един от тези тягостни сценарии приема облика на задушаваща и смразяваща действителност. Една реалност, измъкването от която се отброява не в часове, дори не и в минути, а в секунди. Всеки миг е борба, всяка глътка въздух е дар.

Деликатният, но превъзходен подход на Кортес ни поставя в една клаустрофобична обстановка, където американецът Пол Конрой се събужда в ковчег, заровен насред забравена от бога пустиня някъде в земите на Ирак. Работещ като шофьор на камион, опитващ се да осигури по-добър живот за семейството си в Америка, героят се оказва изправен пред лицето на ужасяваща смърт, отвлечен и погребан жив в дървен сандък с нищо друго освен запалка, нож и чужд мобилен телефон. Пол Конрой има по-малко от няколко часа да успее да се измъкне от този гибелен капан, преди най-големият му страх да се превърне в неизбежна истина.

Истинската заслуга за успеха на този интригуващ проект е неоспоримият талант на Родриго Кортес, който поема риска за създаване на един по-различен мистериозен трилър и качествено превръща онова, което други биха сметнали за режисьорски минус в нещо изключително изненадващо и резултатно. Поставяйки цялото действие в едно единствено тясно пространство, кино творецът се справя със задачата да ни представи не само ужаса и пагубността на ситуацията, но и да създаде, разгърне и развие образа на главния герой; да загатне наболяли проблеми, продиктувани от хорските лъжи и безкомпромисно лицемерие.

За своите 95 минути време „Погребан” успява да изгради и запази до самия край така необходимото за такъв вид филм напрежение от неизвестността и поражда чувство на притеснение у зрителя. Лентата се вкопчва в съзнанието ти и те кара да тръпнеш от всеки опит за измъкване от лапите на смъртта, а всяка видяна емоция на тъга, смут или гняв разпалва онзи така нужен порив за съхраняване на живота. Всеки един телефонен разговор е зов за помощ, а чувството за динамика, колкото и да е учудващо, не стихва до самата развръзка на лентата. Всичко, което е наложително да се види е изразено върху лицето на Пол Конрой, а онези, които стават част от неговия ад се изграждат цялостно във въображението на зрителя – решение, което подсилва драматизма и напрегнатостта до кулминационен предел.

Несъмнено онзи, който поема цялата тежест на филма е именно Райън Рейнолдс, заслужил всеки един положителен отзив за ролята си. Необходима е извънредна стегнатост на играта, за да успееш да предадеш плътност на образа си във филм, където фокусът е изцяло центриран върху едно лице. Рейнолдс съумява да се вплете в наситеността на сюжета и да изрази всичко онова, което трябва да бъде предадено чрез нея. Независимо от ограниченията, в които е поставен, актьорът по изненадващо въздействащ начин изпълва всяка една сцена, като ловко пресъздава емоционалния микс от уплаха, скръб, паника, преплетени с любовта, копнежа и желанието да си върнеш онова, което си застрашен да загубиш завинаги. Цялата тази енергия, в хода на действието, ескалира и достига своята взривоопасна връхна точка в самия завършек на лентата, след финала на която ехото от преживяното напрежение продължава да кънти в съзнанието на зрителя за извънредно дълго време.

„Погребан” е филм със сила, откриваща се във всеки от компонентите, потребни за да бъде достоен представител на жанра си – първокласна режисура, добър сценарий, интензивност на актьорската игра и динамика, която независимо от необичайността на ситуацията, ще ви накара да тръпнете в очакване на развръзката до края. А след това…след това остава шокиращото проумяване, че често пъти кошмарът и реалността пресичат своите пътища.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.00/5 от 8 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 4 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Влади Неколов
  4.Dec.2010, 20:15

  Прекрасно ревю:).. А за филма – добрите стари англичани са го казали – a must… :D

 2. от Бож
  4.Dec.2010, 22:36

  Благодаря за комплимента. (:
  А думите на старите англичани в случая трябва да се чуят – a must, a must, indeed. :D

 3. от cinemascrotum
  5.Dec.2010, 22:51

  Раян не е достатъчно талантлив, за да изведе час и половина моноспектакъл. Филмът е посредствен, а развръзката е ясна още от първите петнадесет минути. Единствената по-напрегната сцена е тази със змията, но тя пък е и най-нереалистичната такава.

 4. от Бож
  6.Dec.2010, 12:17

  На база всичкия бълвоч, в който господин Рейнолдс се е снимал, участието му в този проект си е направо постижение. :D
  А нещата, които могат да се направят при подобен филм са ограничени до тотален минимум.
  При мен събуди някакво чувство за напрежение. Не е като да е идеално лош филм. ;)

Коментирай...