Бож: Най-добрите филми на 2012

Стартът на така любимия на всички сезон на наградите, където битката е безмилостно жестока и навсякъде хвърчат с бясна сила статуетки в различни форми, индикира също, че е време и за нас да теглим чертата на това, което сме гледали през изминалите 365 дни (момент, май беше високосна година: 365 + 1) и да спретнем по някоя и друга лична класация, с която да разбуним духовете.

Като цяло, по моето скромно не експертно мнение, 2012-та година беше богата на разнородни филми, които могат да се похвалят със завидни качества и несъмнено победи предхождащата я година, за която изготвянето на класация беше в пъти по-мъчно. Ако трябва да се опитам да класифицирам изминалата година в едно изречение, то според мен би звучало нещо в този дух: Годината, в която дългоочаквани продукции се провалиха главоломно, други надминаха очакванията към тях, трети дори успяха да изненадат с качествата си.

Накратко, беше една добра филмова година, а за 2013-та остава да донесе още по-завиден брой изненади.

Голям брой филми бяха изгледани, още толкова останаха все още не гледани, но независимо от всичко ето я и кратката ми, пропита със субективизъм, класация на най-добрите филми на 2012:

Runner-ups:

 • The Intouchables
 • The Sessions
 • The Deep Blue Sea
 • Marina Abramović: The Artist is Present
 • Laurence Anyways

 

#10. Sister

10-sister

Прекрасна игра от главните актьори Леа Сейду и Кейси Мотет Клейн в драмата на режисьора Урсула Мейер, където студенината и топлината на чувствата се сливат в отношенията между „брат” и „сестра”, чиито взаимоотношения не са такива каквито изглеждат привидно.

#9. The Perks of Being a Wallflower

9-the perks of being a wallflower

Впечатлителна и дори изненадваща игра от Логан Лерман във филм, изграждащ една сладко-горчива история за приятелство, себеоткриване, семейни отношения, насилие и злоупотреба. Подкрепено с добрата изява на Ема Уотсън и Езра Милър, The Perks of Being a Wallflower на режисьора Стивън Чбоски е лента, която е противоречиво приета от много от зрителите, но искреността ѝ все пак успява да събуди неподправена симпатия.

#8. Keep the Lights On

8-keep the lights on

Драмата на режисьора Ира Сакс е деликатен разказ за възходите и паденията в любовните взаимоотношения между двама души. Без никаква доза или стремеж към акцентиране върху социалния аспект за приемственост на сексуалността, Keep the Lights On се концентрира върху годините на борба за задържането на истинността на една връзка, в която борбата със зависимостта и силната обвързаност един към друг вървят деструктивно в едно цяло и заплашват да погубят личността. Лентата блести с деликатна режисура, непретенциозен сценарий и харизматична игра от актьорското дуо Туре Линдхард и Захари Бут.

#7. Holy Motors

7-holy motors

С един от най-причудливите филми от изминала година, режисьорът Леос Каракс показва как трябва да изглежда създаването на една изящна и комплексна кино изява, като без страх бута граници и прегради и кара зрителя да разбуди и форсира на пълни обороти собствените „свети мотори” на своето съзнание. Странен и ексцентричен, но фино структуриран и поднесен Holy Motors е художествена творба, която трудно може да се забрави и която ще буди коментари дълго след себе си.

#6. Rust and Bone

6-rust and bone

Тягостен, но и много по човешки топъл, новият филм на Жак Одиар буди най-искрени чувства и поглед към живота в разноцветните му краски. Две трагични истории, вплитащи се и откриващи взаимна упора, пресъздадени безпогрешно и пълнокръвно от Марион Котияр и Матиас Скунартс.

#5. Beasts of the Southern Wild

5-beasts of the southern wild

Истински режисьорски триумф за дебютния пълнометражен филм на Бен Зайтлин, който съставя една запленяваща история за затворено общество и индивида, в който в хармония могат да се съчетават както своеобразната дива и първична природа, така и истинските морални и емоционални устои. Невероятна игра от малката Кувенжане Уолис и Дуайт Хенри, които изразяват сантименталност от най-прекрасен вид.

#4. The Impossible

4-the impossible

The Impossible на режисьора Хуан Антонио Байона е лента, която буреносно се вмъква и обладава всички сетива на зрителя. Една шокираща реална история, която извисява човешкия дух и завихря незабравимо торнадо от чувства и усещания. Завладяваща режисура, монтаж на звук и картина и необикновена игра от младия и едва прохождащ актьор Том Холанд и от всеизвестните всекиму Наоми Уотс и Юън Макгрегър.

#3. Moonrise Kingdom

3-moonrise kingdom

Оригинален, весел, приключенски и многоцветен, Moonrise Kingdom е всичко, което може да се очаква от режисьор като Уес Андерсон. Едно искрено и завладяващо спускане в буйното детско съзнание и често твърде сериозното съществуване на възрастните и допирните точки между тези два свята, които често ни се струват като два острова, разделени от огромен океан. Младите актьори Джаред Гилман и Кара Хайуард създават една по детски обаятелна и пропита с любов атмосфера, която събужда искрени усмивки и очарование.

#2. Django Unchained

2-django unchained

Куентин Тарантино за пореден път затвърждава името си като един от най-запомнящите се и майсторски съграждащи лентите си съвременни режисьори, за които филмовата индустрия е поле за висококачествена артистична изява. В Django Unchained Тарантино за пореден път комбинира по неотразим начин драматичното с привкуса и характерния за режисьора хумор. Заснемайки го по начин, който да запази класическия вид на уестърна, кино творецът все пак успява отново да разчупи лентата с решения, който заработват безпогрешно, а блестящият сценарий изгражда персонажи, към които можеш да изпиташ чувства вариращи от пълно симпатизиране, до дълбока ненавист. Кървав, суров и безмилостен Django Unchained е истинско диво приключение, в което актьорите Кристоф Валц, Джейми Фокс, Леонардо ДиКаприо и Самюел Л. Джаксън блестят с пълна сила, за да завършат образа на този абсолютен кинематографичен диамант.

#1. Amour

1-amour

Режисьорът и сценарист Михаел Ханеке е един от ненадминатите създатели на кино шедьоври в драматичното кино. Тази година той се завръща с проекта си ‘Amour‘, в който любовта и споделените години съвместен живот между двама души заемат централна позиция в една напълно безупречна лента. С грандиозните изпълнения на Еманюел Рива и Жан-Луи Трентинян, този  тих, скръбен, силно емоционален и житейски реалистичен филм поднася на зрителя неподправена духовна наслада, своеобразно „опакована” в безпогрешни кадри, създадени от режисьор, притежаващ изящно око към детайла и чистите човешки чувства.

– What was done to me was monstrous.  

– And they created a monster.

Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 6 коментара!  
Добави коментар?

 1. от lammoth
  9.Jan.2013, 13:23

  Бож, гледал съм само 3 филма от топ10, мож ли познаеш кои са? :P

 2. от Бож
  9.Jan.2013, 13:28

  За Moonrise Kingdom съм сигурен, че е един от тях. Също Beasts of the Southern Wild, а за третия ще трябва да ползвам „помощ от публиката“. :D

 3. от Никс
  9.Jan.2013, 13:35

  Публиката казва: Rust and Bone! Не вярвам lammoth да е гледал Amour, той е умен и не би си го причинил :D

  А аз като почитател на Леа Сейду направо не знам как съм пропуснал Sister. Btw, Moonrise Kingdom вече има две трети места, май се заформя всеобщият фаворит :)

 4. от Бож
  9.Jan.2013, 13:56

  Е, и аз не си помислих за Amour честно казано. :D Но, Никс, под ягодите, филмът не е въобще толкова лош. :р

  Леа Сейду беше страхотна в Sister, а Мейер още с първия си пълнометражен Home дава заявка за доста качествена работа. Радвам се, че Sister успя да стигне до краткия списък за чуждоезичен филм на Оскарите.

 5. от lammoth
  9.Jan.2013, 14:55

  хехе, Джанго е третия :))
  Тъкмо щях да ви питам за Amour, нали във филма не дават как тия двамата от постера се мляскат и правят секс като за последно? :/ :P Бож, ще е интересно да беше направил крива класация, например как би изглеждал Amour под режисурата на Тарантино и Джанго, с режисьор Ханеке :D :D

 6. от Бож
  9.Jan.2013, 15:27

  Хаха, спокойно, филмът няма да ти вземе спокойствието на съня с такива сцени. :D
  Иначе идеята за такава класация е интересна, може пък някой от останалите колеги да я приеме като предизвикателство. :Р

Коментирай...