Blind (2007)

След дълги години като актриса, Тамар ван ден Доп преминава от другата страна на камерата, за да седне на режисьорския стол. През 2003 и 2004г. излизат дебютните и два късометражни филма, а няколко години по-късно холандката реализира и първия си пълнометражен филм. Лентата носи  заглавието Blind и излиза през 2007. Въпреки че филмът не се радва на много награди и популярност,  истинските ценители на изкуството не остават безпристрастни.

Историята ни запознава с младия Рубен, който наскоро останал сляп, все още не може да приеме съдбата си и прекарва дните си свит в ъгъла на стаята или буйствайки срещу прислугата. В опит да утеши сина си, майка му наема на работа Мари, която трябва да му чете приказки. Тя притежава мелодичен глас, но не и красива външност. Белязана външно и вътрешно, Мари е затворила себе си за света. Общото между двамата ги свързва и сближава и познанството им бързо прераства в любов. Действието обаче рязко поема по друга посока, когато се оказва, че е възможно след операция Рубен да възвърне зрението си.  Сега Мари започва да се пита дали той все още ще я обича, когато най-после зърне лицето и.

Малко по аматьорски Тамар ван ден Доп използва познатия ни от литературата похват, при който природните картини всъщност разкриват вътрешния свят на героите. Съвсем не е случайно, че по-голямата част от филма е скована от снеговете на зимата. Изстинали са и сърцата на героите, които не познават любовта. Режисьорката се заиграва и с известната Андерсенова приказка за Снежната царица, припомняйки ни, че точно злобата и омразата могат да ни направят по-слeпи за света около нас, отколкото би могъл физическия недъг.

Чрез красивите визуални образи Тамар ван ден Доп ни отвежда дълбоко в личния свят на героите, разкривайки спомени, мечти, страхове и надежди. Като използва мотива за любовта, която пречиства и преобразява, режисьорката изследва промените в човешкия характер, самовъзприемането на индивида и връзката му с околните.  А наред с големия въпрос във филма  – “Сляпа ли е любовта?”,  тя ни задава и друг – “Какво е необходимо на човек, за да се чувства пълноценно щастливо същество?”

Лентата е заснета предимно в Белгия и Холандия, но ни радват и няколко кадъра на българска земя. Екипът от актьори също е разнообразен. С две много сърцати изпълнения в главните роли са младият белгийски актьор Йорен Селдеслахтс и значително по-голямата холандска актриса Халина Рейн. Зад саундтрака пък застава името на известния холандски музикант Том Холкенборг.

Blind е един от онези малки нежни филми, които с красотата си напомнят рядко цвете. Но историята, която ни разказва лентата, отива отвъд визуалните образи, защото най-красивото винаги остава невидимо за очите…

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.75/5 от 8 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 10 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Иво
  13.Aug.2010, 22:31

  Много метафори и алегории, много проявления на хронотопа във вътрешните вселени на героите. Прилича на приказка, много е субективен и някак несериозен, но важното е, че задълбочава в едни подсъзнателни връзки и състояния, където всичко придобива екзистенция. Много красива творба, дано я гледат повече хора.

 2. от Нели
  14.Aug.2010, 16:35

  Иво, кога ще те научим да се изразяваш с думи прости? :DDD

 3. от Иво
  14.Aug.2010, 16:39

  Не виждам за необходимо :)

 4. от Марин
  14.Aug.2010, 23:36

  Благодаря за инфото, гледах филма. Идеята му е много интересна. Много добри са и препратките към една приказка на Андерсен. И все ми се струва, че краят на филма можеше да е по-реалистичен и земен.

 5. от Иво
  14.Aug.2010, 23:58

  На мен пък краят ми хареса, защото беше подчинен на идеята. А то целият филм беше неземно метафоричен. Тъй че, един подобен край му подхождаше, мисля :)

 6. от Нели
  15.Aug.2010, 20:46

  Радвам се, че има някой, който обръща внимание на моите предложения.. :]

 7. от Никс
  16.Aug.2010, 3:51

  Има, разбира се, не се изкарвай мъченица… ;)

 8. от Марина
  16.Mar.2011, 19:22

  Всъщност доста голяма част от филма е сниман на родна почва, а именно сцените в къщата, построена от основи в Полски Тръмбеш. :)

 9. от Нели
  17.Mar.2011, 2:08

  Явно имаш по-добри източници от мен. Аз предимно се базирам на неща, които съм чела в интернет. За съжаление, не всичко, което се публикува там отговаря на истината. Някъде бях попадала и на информацията, че сцените от библиотеката на края на филма са снимани в някакво русенско училище…

 10. от Марина
  17.Mar.2011, 21:04

  За библиотеката не съм напълно сигурна, но имам подозрения, че и тези сцени са от Полски Тръмбеш. Ето и интернет източник:
  http://trambesh-cumpana.org/index.php?t=106

Коментирай...