Black Dynamite

Black Dynamite“ e е феномен, който определено заслужава вниманието на зрителя, не защото подигравателния тон и политическата некоректност обилно преливат границите на допустимото, а поради факта, че изскача от нищото и е по-добрият измежду последните Grindhouse филми на Тарантино и Родригез. Бърз поглед към трейлъра ни подсказва с какво ще си имаме работа – blaxploitation (жанр, чиято слаба популярност се крие в самото му наименование) с много хумор, over-the-top екшън хореография и много фънк/соул музика. Още по-интересно е, че филмът не издиша, въпреки че излиза 30 лета след златните години на жанра, а твърдо заема позицията на една от най-забавните ленти на годината.

blackposter

Черният динамит (изигран от гуруто на бойните изкуства Майкъл Джей Уайт, който последно сте гледали в The Dark Knight в ролята на злощастния черен, но гневен гангстер) е mean-ass-kicking-muthafucka с перфектно оформено тяло на кунг-фу майстор, бивш агент на ЦРУ и ветеран от виетнамската война, пронизителният му поглед е всеобхващащ, а големият му… термометър го прави неустоим хит сред нежния пол. Но не си правете извода, че Динамитът е кух като селско биче, само защото е здрав като такова. В свят, където наркотиците не се спират и пред миловидните личица на сираците, бротата са готови да забият нож в гърба ти за някой друг лев, а подли конспиратори градят планове с идеята да ти отнемат и най-ценното в живота, е нужно много повече от непоклатима планина от мускули, за да се справиш с проблема… например задълбочени познания по гръцка и римска митология също помагат, с които, за щастие на героите, всеки черен в квартала разполага.

И така, едно не добре обмислено убийство на брат му и стотиците килограми хероин, които заливат гетата (но Черният динамит е социално осъзнат индивид и над идеята за отмъщението, чиято идея е подкрепена и от таглайна „Cuz there ain’t no hope for dudes who deal dope!”) отприщват гнева на бившия агент. Той, разбира се, не е сам. Като истински черен Батман до него са се наредили солидна групичка черни Робинчета, които макар и да не са развити в пълнокръвни персонажи (което между другото не е и нужно за целите на лентата), получават нужното внимание и успяват да изцепят някой друг добър лаф, бил той и визуален.

blackdyn

Споменавайки лафовете, забавно клишираната история е създадена от господин Уайт, който освен как да раздава ритници поназнайва и туй онуй за писателското творчество и Байрън Минс (който се подвизава във филма като удрящия плесници Bullhorn), а сценарийното оформление се дължи благодарение пак на тях двамата плюс господин режисьора Скот Сандърс. За невероятни сюжетни драми, сълзи, шок и ужас не може да става дума, но пък отдалече си личи любовта към blaxploitation и би-филмите като цяло. Цялта тази любов пък е визуализирана от Скот Сандърс по изключително убедителен начин, с внимание към всеки, независимо дали е предназначен за окото или ухото.. Актьорите говорят и се държат все едно, че времето за тях е спряло през 70те. Изнасят умилителни монолози, вперили поглед в нищото, докато камерата се приближава и отдръпва рязко към обектите, клати се и кадрира плахо актьорите по начин, който подсказва голямото количество изгледани филми от въпросните години и познаване на материала, с който се работи. За разлика от другите двама grindhouse-майстори, Сандърс не ползва дигитални средства, за да имитира този жанр филми. На места полу убити, а на други твърде наситени цветове се дължат главно на оператора Shawn Maurer и експериментирането му с различни видове ленти.

Now… can you dig it?

И тъй като все още усещам леко съмнение дали да посегнете към „Black Dynamite“ или не, вече споменатото трейлърче, за да ви вдъхне кураж.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6-wqmnJrOFM[/youtube]

I thought you could.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.75/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Коментирай...