Before Midnight (2013)

Девет. Това е времевата разлика, измерена в години, която разделя всяка една от трите досегашни части от своеобразната поредица ‘Before…’, превърнала се в икона на онзи тип филми, където общуването, връзката и самият контакт между двама души е издигнат на особено висок пиедестал. Филми, които концентрират своята сила именно в реалистичността на взаимоотношенията между две идентичности, всяка със своят светоглед и комплексност на характера, но споделящи една интимност, така търсена и трудна за запазване, за оцеляване с нормалните всекидневни натоварености и проблемност.

before midnight–1

Режисьорът Ричард Линклейтър заедно с актьорите Жюли Делпи и Итън Хоук отново обединяват сили, за да пренесат зрителя за трети път в дълбините на връзката между Джеси и Селин, чиято история поправи своя път с ловкост и изящни кинематографични похвати и се превърна в един от най-запомнящите се филмови разкази за любов, отношения и всичко, което се ражда в сблъсъка между две духовни сили, живеещи в телата на двама души със своите позитиви и негативи. Тази филмова поредица успя да състави една характерна хронология на връзката между двама човека през различните житейски етапи, по начин, изключително близък до нормалния зрител, който без задръжки търси и успява да открие в някаква степен своята история, своят характер или просто да помечтае за динамиката, на която е станал свидетел пред екрана. Защото докато ‘Before Sunrise’ ни сблъска и запозна с младите и симпатично наивни персонажи на Селин и Джеси и тяхната романтична представа за съдбата и любовта, а ‘Before Sunset’ се опита да ни върна в реалността, където нещата често пъти биват усложнени от простичкия, но безспорно вървящ напред живот, каращ ни да съзреем, но все пак позволяващ да направим лудостта да последваме един блян, един порив и представа за щастие, то третата част на тази чаровна любовна приказка, носеща този път името ‘Before Midnight’, ни отнася към годините от живота на любимите ни герои, когато лудостта на младите години е отминала, когато ежедневието е наложило вече приоритетите си и е готово да окаже своето неимоверно влияние. И макар всичко това да звучи твърде тягостно на моменти, то просто бива част от онази реалистичност, на която ‘Before…’ разчита и набляга, като не се стреми на идеализира и възхвалява, а да разказва реалности, в техните многообразни краски – от най-чаровните, обаятелни и духовити щрихи, до най-вулгарните или изпълнени с неразумност и дързост шарки, които често ни подтикват да излезем от контурите на своеобразната картина на изящния съвместен живот, която се опитваме да изрисуваме съвместно с онзи, които сме припознали като свой партньор.

before midnight–2

Въпросът дали сме предопределени да прекараме живота си само с един единствен човек, както ни е било втълпено от изкуството и приказните книги години наред, не се концентрира отявлено или безцеремонно в сюжетното развитие на ‘Before Midnight’. Филмът поставя своята основа в заговарянето на темите като тези за семейството, неговите основи и ценности, за компромисите, които правим, за представите, които сме имали за себе си, когато сме били млади и сме създавали в съзнанието си планове как би протекъл живота ни. Сценарият събира в себе си отново онази интимност на простичкия, но толкова важен, разговор между малка група от хора, или само двама души, изживяващи един ден от своя живот, който обаче държи в себе си цялата енергия и смисъл, определящ по един или друг начин ходът на общото бъдеще. Прекрасната и топла режисура на Ричард Линклейтър отново ни въвлича в красотата на обкръжаващата персонажите обстановка, която несъмнено винаги бива част от експресията на действието и близостта между героите. С прекрасни сцени на обикновен разговори в автомобил, разходка по улиците на обагрено в слънце гръцко селище или приятелски обяд, всеки зрител има възможността да се потопи в атмосферата и успява да се почувства като част от нещо наистина интимно, където разговорът за различната представа на поколенията за любовта, брака, секса и междуличностният контакт не е нещо маловажно  или тривиално, а търсено, с изключително значение и най-вече реално.

before midnight–3

Действието на ‘Before Midnight’ се развива девет години след събитията от повторната среща между Джеси и Селин, когато животът на всеки един от тях сякаш беше потръгнал в дадена самостоятелна посока. Но в ‘Before Midnight’ ги откриваме все още заедно, изградили своя образец за семейство, прекарващо лятото си сред красивите пейзажи на Гърция. Семейство, което споделя грижите и радостите на общото си ежедневие, полага грижи за децата си и все още откриващи пътят един към друг. Сценарият, дело на триото Линклейтър-Делпи-Хоук, е отново пропит с хумор, очарование и дълбокомисленост на разговори, които не стоят пошло, а сработват по възможно най-правилния начин. Драматичността на случващото ни завладява, когато прекарваме отново един ден с персонажите, които се впускат в ретроспективно припомняне на онова, което са имали или загърбили по една или друга причина през годините. За компромисите и тежките решения, които всеки един от тях е взел, за да успеят да изградят своя съвместен живот; за да се опитат да достигнат до онзи характерен за приказките завършек на „и те живели дълго и щастливо“, който обаче често се пропуква и допуска малки късове сивота и стаено напрежение да разклати основите на онова, което си градил дълго време. Джеси и Селин се намират в онзи период от живота си, когато на човек му се иска да забави времето и да не препуска през живота с шеметна скорост, за което един млад човек си мечтае, когато бленува за независимост и има уж ясна представа за своето бъдеще. Именно такъв поглед назад към компромисите, които сме правили през живота си, за да съградим отношенията си, обаче е онова, което успява да ескалира в един момент и да постави под заплаха всичко, което сме смятали за стабилно. Защото независимо от персоналния порив да запазиш себе си и да не позволиш някой да промени всеки един аспект от твоето себевъзприятие, нуждата от интимността на другия и истинността на усещанията към него карат бариерите да снижават своята височина, с несигурната, но така необходима надежда за нещо красиво и споделено в бъдещето.

before midnight–4

Със своят все доказан талант и с неописуемо добре сработената химия помежду си актьорите Жюли Делпи и Итън Хоук отново предават плътността и обаянието на персонажите, които вече близо двадесет години оставят ярък спомен в съзнанието на зрителя. Защото поредица като ‘Before…’ е едно несравнимо персонално приключение, което не стреми да залага на изфабрикувани характеристики и черти, а по най-семпъл, но внушителен начин да разкаже една история за нюансирането в отношенията между двама души; на концепцията за това да съградиш своето виждане и усещане за семейство и бъдеще, където без страх да бъдеш себе си заедно с другия, като един сработен механизъм, където сблъсъците и конфронтациите са може би не само неизбежни, но дори живеят заедно с любовта като част от съграждането на фундамента на споделената близост и реалност. Защото киното не винаги е просто фикция и проява на нечие богато въображение, а едно своеобразно изящно изкуство за отражение на заобикалящата ни действителност с всички нейни аспекти. Всичко това (и още много повече) превръща ‘Before Midnight’ в истинско пиршество за сетивата и душата; едно продължение на кинематографична история с нейните богати и толкова прелестни приказно-реални багри.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 9 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 3 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Zoreto
  15.Jul.2013, 15:04

  къде може да се гледа този филм?

 2. от Бож
  15.Jul.2013, 15:09

  Ако напишеш Before Midnight в кажи-речи всеки чуждестранен тракер ще ти излезе релийз от преди два дни.

 3. от Бож: Най-добрите филми на 2013 | F r a m e s p o t t i n g
  27.Feb.2014, 20:35

  […] #2. BEFORE MIDNIGHT […]

Коментирай...