Batman (1989)

През 1989 година след много перипетии най-накрая излиза режисираният от Тим Бъртън Батман. Лентата се появява сякаш като по поръчка за петдесетата годишнина на крилатия комикс герой и става първият филм за черния рицар, който печели награда Оскар. Повече от двайсет години по-късно това остава един от най-обичаните филми за човека-прилеп.

Сюжетът ни запознава отблизо с Брус Уейн , разривайки случката, която го превръща в Батман. Освен със спомените от миналото, героят трябва да се справя и с престъпниците. Един от тях – Жокера, който подлага на терор целия град, се оказва достоен противник. В събитията са замесени местната полиция, икономът Алфред и красивата журналистка Вики Вейл.

Още с първия кадър – изглед върху мрачните сиви сгради и улици на Готъм сити, Тим Бъртън ни потапя в един свят, където комиксите оживяват. С перфекционизъм и стил е изпипан всеки детайл от картината. С всяка сцена зрителят потъва все по-дълбоко в този градски хаос, който е дом на крадци, убийци и тъмни създания. Чрез визуални внушения като масивните олющени сгради и сякаш вечно сивото небе, режисьорът ни кара да почувстваме безизходицата на жителите на града. Ефектът е постигнат – тази оживяла градска приказка, в която кошмарите се сбъдват, отчаяно се нуждае от своя герой. Тук се появява мистичният персонаж на Батман, който не се плаши от сенките на града, а ги използва за свое прикритие… Критиците са единодушни – Батман на Тим Бърън е колкото фантастичен, толкова и филм от плът и кръв, визуален шедьовър и спектакъл за очите.

Мненията се раздвояват, когато се стигне до сценария. В своето ревю от юни 1998 г. Роджър Еберт пише : Готъм сити е едно от най-внушителните места, които съм виждал във филм. Срамота е, че нищо по-забележително не се случва там. Батман е триумф на визията над историята, на стила над смисъла. Някои ще се съгласят, други ще поспорят. Истина е, че героите на Бъртън не са комплексни характери – добрите остават добри, а лошите – лоши до самия край на филма. Всеки от персонажите обаче е така впечатляващо изграден, че остава в кино историята. Батман, раздвоен между героя и обикновения човек, между защитаващия невинните и търсещия отмъщение, дава по-късно основа за по-задълбочено анализиране на персонажа. Жокерът, олицетворяващ прехода между обикновения престъпник до злодея-психопат е един от най-колоритните антигерои в киното.

Подборът на актьорите, който тогава изглежда нелогичен, днес не е поставян под съмнение от никого. В ролята на супергероя влиза Майкъл Кийтън, който идеално се връзва с образа на ексцентричния богаташ Брус Уейн, който по-скоро ще вземете за плейбой, отколкото за маскиран рицар. Дамата на сърцето му, оправната журналистка Вики Вейл, се изпълнява от зашеметяващата Ким Бейсинджър. Нищо чудно, че всички мъжки персонажи във филма се въртят покрай нея… В ролята на Жокера е Джак Никълсън, който със своята зелена коса и лилав костюм успява да преобърне всяка сцена. Под тонове грим и ефекти Джак Никълсън успява да създаде най-истинския измислен герой…

За музиката се грижи композиторът Дани Елфман, който създава цяла готическа рапсодия, която подсилва мрачното настроение. С няколко песни се включва и Принс, който разчупва атмосферата.

Батман на Тим Бъртън е красив и ексцентричен филм. Едно необикновено приключение, което започва от страниците на комиксите, прелита през реално и сюрреално и се запечтва трайно в съзнанието на зрителите.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.25/5 от 8 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 9 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Michel
  28.Jun.2010, 9:38

  Страхотно ревю на филма сте написали – точно и прецизно! :)

  Не бих могъл да се изразя по-добре, ако мога тъй да се изразя… Браво! 5/5! :)))

 2. от asd
  28.Jun.2010, 11:01

  След това идва и по-добрата втора част.

 3. от TaTa
  28.Jun.2010, 15:46

  Щеше да е по-добре ако беше казала и твоето мнение за филма…а тези ,които гледат кино,ще разберат филма и без да четат ревюта.

 4. от Ерин
  28.Jun.2010, 17:04

  Не е необходимо да казвам, че харесвам филма, за да се усети. Ако беше иначе, ревюто щеше да звучи по различен начин. Чесно казано обаче и аз харесвам повече втория…

 5. от Angello
  29.Jun.2010, 2:25

  Супер, за да бъде всичко изрядно, трябва и малко дребна редакция на пропуски като „ракривайки“. :)

 6. от Ангел
  29.Jun.2010, 19:00

  Някъде бях чел, че след обявяването на Кийтън за ролята на Батман са пращани заплашителни писма … Явно след филма всички си променят мнението :)
  А той (филма) представлява някаква страхотна приказка, много ми хареса как го описваш.

 7. от Калоян К. Цветков
  1.Sep.2010, 0:41

  С няколко песни се включва и Принс, който разчупва атмосферата.

  Принс прави всички песни към филма, барабар с промоционалния кич „Bat Dance“… и Ким Бейсинджър му вързва на дребния джужак ;)

 8. от Калоян К. Цветков
  1.Sep.2010, 0:50

  Филмън наистина е страхотен. За много хора първата среща с Батман е наистина този филм, а не комиксите. До преди излизането на филма Батман е стладал от по-комичния си образ заради сериал за него от 60-те или 70-те, и като цяло повече „детски приемливия“ си образ. Един комикс на Франк Милър, „The Dark Knight Returns“ от 1986 прави отново популярни по-мрачните мотиви, и основно товапали фитила на Warner Bros да направят нов филм за Батман; а Тим Бъртън доли не е комикс фен ;)

 9. от Тим Бъртън | F r a m e s p o t t i n g
  15.Aug.2011, 12:40

  […] Batman (1989) […]

Коментирай...