As If I Am Not There (2010) (EFA ’11)

Ако се загледаме в статистиката, ще установим, че Хуанита Уилсън е многообещаващ талант. С първия си филм тя грабва вниманието на Американската филмова академия и получава номинация за оскар в категорията за късометражен филм. Вторият и филм, пълнометражният As if I’m not there вече събира погледи по международните фестивали и попадна в официалната селекция за Европейските филмови награди.

Лентата е адаптация по книгата на Славенка Дракулич и е базирана на една истинска история. Събитията са  разказани от гледна точка на младо момиче, което по време на войната в Босна и Херцеговена е пленена и държана в сръбски лагер заедно с други жени и деца. Самира е добре възпитана и образована и когато заминава да работи като учителка в малко провинциално селце, едва ли предполага какво ще и се случи. Сръбски войници окупират селото, безмилостно избиват мъжете, а жените и децата откарват в отдалечен лагер. Войната в този филм е представен не чрез бойни сцени и окървавени тела, а именно чрез ужаса, който изживяват тези жени.

Войната в Босна и Херцеговина не е нова тема в киното и вероятно сте гледали повече от един филм с подобен сюжет. Натуралистични сцени, насилие, драма не липсват и няма как да останеш безпристрастен към случващото се на екрана, но за да почувстваш наистина филма, трябва нещо повече. И Хуанита Уилсън сякаш го намира в лицето на актрисата в главна роля Наташа Петрович. Това е едва вторият и филм, но младата актриса прави изключително въздействащо изпълнение, с което успява емоционално да ни въвлече в историята. Сценарият е почти изчистен от диалози, а какво изживява героинята и виждаме единствено в очите и. Наташа Петрович играе ролята на жертва, но успява да пресъздаде и онази твърдост на характера и смелост, която трябва да притежаваш, за да оцелееш в такова положение – не само физически, но и психически. As if I’m not there е филм за силата на женския характер – онази сила, която се изисква, за да запазиш достойнството си в такава ситуация, силата да приемеш какво се случва, силата да простиш.

В един доста смел сценарий Хуанита Уилсън се движи по ръба на скандала. Противоречиви морални и философски въпроси се прокрадват, за да провокират зрителите и критиците. As if I’m not there със сигурност е по-дълбок, отколкото изглежда на пръв поглед. Едва ли ще ви изненада с обрати, но ще ви припомни какво може да бъде истински стойностното киното.

 

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 5 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от In the Land of Blood and Honey (2011) | F r a m e s p o t t i n g
    4.May.2012, 22:36

    […] година по-рано излезе друг филм с подобна идея – As if I Am not There. Тогава не оцених лентата подобаващо, но истината е, че […]

Коментирай...