Анкета към „Inception“

ВНИМАНИЕ: Спойлери! Поради естеството на този пост и анкета ви предупреждаваме, че е възможно да се натъкнете на големи спойлери към филма, включително и края му. Ако все още не сте гледали Inception, по-добре пропуснете този пост и се запътете към най-близкото кино. Ако вече сте го гледали, оставете своя глас, по желание и обоснователен коментар, след което пак отидете да гледате филма.

След три уикенда по американските кино екрани Inception продължава да стои начело на тамошния бокс-офис и се е загнездил на трето място в сърцата на imdb потребителите. Шумът покрай лентата на Кристофър Нолан надали скоро ще стихне. Хората започнаха да говорят за Оскари (макар и малко рано, ако трябва да сме честни), актьори започнаха да се кастват за бъдещи филми на режисьора, теории се творят в опит да се обясни „отворения“ край на филма.

Както се сещате последната сцена на филма събира Коб с двете му деца. Преди да се запъти към тях, той завърта своя тотем – пумпала, а надписът „Inception“ прекъсва сцената точно към евентуалния ѝ край. Зрителят никога не разбира дали пумпалът ще спре да се върти, обозначавайки дали Коб е в реалността или все още сънува. Споменатите теории относно този завършек на лентата са се разпределили главно на два фронта. Първите твърдят, че пумпалът ще спре въртенето си всеки момент, Коб се намира в реалността и децата му не са плод на неговото въображение. Другият фронт е на мнение, че тотемът на ДиКаприо няма да спре своето кръгообразно движение, запращайки героя му в едно безкрайно лимбо, от което той надали ще се завърне някога. Ако искате да се запознаете по-добре и с двете теории може да посетите ето тази статия на FirstShowing и да разгледате линковете, или да хвърлите едно око на колосалния текст на колегата cinemascrotum.

Ние сме наясно, че независимо към коя интерпретация зрителят клони, филмът си завършва с хепи енд. Въпреки това ни е интересно да чуем вашето мнение относно спора дали Коб се намира в реалността в края на филма. За целта е и анкетата по-долу. Оставете вашия глас, а при желание може да драснете и някой друг ред, обосновавайки се защо пращате Коб в лимбо/реалността.

[poll id=“3″]

За завършек ви предоставяме две видеа – алтернативния край на Inception и личната драма на героите относно законите във филма.

Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 10 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Тру
  4.Aug.2010, 15:44

  гласувах, че Коб се намира в лимбо. като се замислиш малко… сцената със събуждането в самолета е доста нелогична – реакцията, или по-точно липсата на реакция на всички, след целия този екшън, така бързото и щастливо нареждане на нещата.. липсва ключовият момент, точно преди Коб да се ‘събуди’. но да оставим това настрана. последната сцена просто не е реална. това беше спомен. абсолютно същата стая, същата ситуация. децата са застанали по същия начин и са облечени в същите дрехи. дори светлината е същата. пък и този пумпал съмнително дълго се върти :Р

 2. от cinemascrotum
  4.Aug.2010, 16:11

  Колеги, разберете най-сетне, че въртенето на пумпала не е критерий дали Коб сънува или не сънува, а дали се намира в собствен сън или в нечий друг (всичко това, ако приемем, че тотемът на Мол сега е негов тотем). Следователно цялата история с пумпала е ташак на Нолан.

 3. от cinemascrotum
  4.Aug.2010, 16:13

  А, да, също така – независимо към коя интерпретация човек клони, филмът завършва с анти хепи-енд. Това, че в единия случай имаме истински катарзис, а в другия – фалшив няма много общо с хепинеса на финала.

 4. от velin
  4.Aug.2010, 17:24

  мързи ме продължително да се изказвам за филма, но специално за този пумпал:

  сцената наистина е „ташак на Нолан“, но по съвсем алтернативен път стигам до това заключение – в началото на завъртането на пумпала звука и трептенето са нестабилни, като да падне всеки момент, а в края на сцената се върти перфектно. това поведение е невъзможно в който и да е вариант (реална/нереална сцена).

  странно ми е че всички така са се захапали за тоя пумпал :) това ли е най важното на тоя филм.. :)

 5. от Цветелина
  4.Aug.2010, 17:45

  Аз, бидейки средностатистически потребител, който трудно задържа вниманието си за дълго време и често се разсейва, по време на финалните надписи реших, че Коб остава в лимбо. Без да анализирам много-много и да търся аргументи в подкрепа на възприятията си, цялата дискусия около финала на филма подозрително ми напомня на теорията за чашата с вода, песимистите и оптимистите.

 6. от alvin
  4.Aug.2010, 18:09

  според мен не е в лимбо.
  мярнах някаква теория, свързана с пръстена на Коб – той е на ръката му само, когато сънува. във финалните сцени е без него.
  не че не може да е в лимбо и просто да е ‘надживял’ и ‘оставил Мел зад себе си“, де :)

 7. от :)
  5.Aug.2010, 18:25

  „Ташак“ на Нолан или вратичка за още два филма?

 8. от Дринов
  9.Aug.2010, 15:43

  На каря на „Зов за завръщане“ бат Арни сънува ли или не? Това са тъпи въпроси, които нямат съществено значение. Аз цъкам: нито едно от двете.

 9. от Иво
  9.Aug.2010, 15:50

  Съгласен с Дринов. Това е измъквация на Нолан, с цел да не стане крайно посредствен сценарият му в края… според мен, разбира се.

 10. от Angello
  11.Aug.2010, 3:15

  Да, киноманите на това се радват, отворен(неясен, двусмислен) край, но и това ще се изтърка. :) Абе, на Лео все не му върви с жените – „Генезис“, „Злокобен Остров“, „Мрежа от Лъжи“ и прочие. Колкото до анкетата, аз се присъединих към: „се намира в състояние на лимбо и всичко е плод на въображението му – пумпалът няма да спре да се върти.“

Коментирай...