An Education (2009)

Действието на филма се развива през 60те години на 20. век в Англия, когато 16-годишната Джени се запознава с очарователен мъж на средна възраст и се влюбва в него. От блестяща ученичка и пример за подражание, тя се превръща в момиче, което лъже родителите и преподавателите си и дори бяга от училище. Така започва красивия и опасен романс, който ще изживее Джени. И ако по-голямата част от филма преминава в танци, вечери в скъпи ресторанти и романтични разходки, то не толкова весел е краят на филма, когато младата героиня е принудена да се сблъска с реалността.

Всъщност това е филм за хубавите и лошите моменти в живота, за мечтите и разочарованията, които съпътстват порастването, за грешките, които правим и какво успяваме да научим от тях. И въпреки поучителния характер, който носи лентата, историята в никакъв случай не се натрапва с тежки драматични моменти и сухи мъдрости. Напротив.

Датчанката Lone Scherfig режисира по академичните норми, в работата ѝ няма никакви резки завои, намигвания или пречупване на ритъма, нищо неочаквано и изненадващо като силен индивидуален порив. Работата ѝ обаче е елегантна и прецизна, а лекотата с която е облечен филмът пулсира в един хармоничен ритъм, който знае как да разпредели на емоционални части романтика и драма, така че всичко да работи в едно перфектно цяло без патетика и излишни поуки. Трудът ѝ печели симпатии с крехките маниери, в които облича филма – той е изискан и всичко в него е подредено по някакви педантични норми. На моменти клишираността, в която лесно можем да обвиним Образование на пръв поглед, просто отстъпва на този прилъстяващ маниер и му придава повече значимост, при все, че въпреки тази амбиция, краят стои като наместен и преднамерено щастлив. Образование носи приятната атмосфера на една сладка авантюра, която въпреки всичко завършва щастливо. Точно тук бих вдигнала палец нагоре, ако не намирах именно това за най-големият недостатък на филма. Всички обичаме приказки с хубав край, но не винаги можем да ги получим. Особено когато става въпрос за истинския живот. Всъщност е трудно да критикувам този аспект от филма, имайки предвид факта, че сценарият е писан по действителна история и е точно това, което се очаква да бъде.  И все пак не мога да се отърва от чувството, че в действителност филмът не носи онази морална поука, за която претендира. Хората казват, че най-ценните уроци се учат по трудния начин. А преживяното винаги оставя отпечатък върху теб. В края на филма обаче героинята се усмихва така сякаш нищо не се е случило и онази сладост и лекота, която ни е омайвала час и половина, отново се връща и примамва към добронамерени симпатии. И някъде тук се губи цялата концепцията за понасянето на последствията от действията ни. Истината е, че Образование не е лош филм. Всъщност оказва се по-приятен, отколкото трябва да бъде и тази лекота на историята те кара да го приемеш не на сериозно, някак абстрахирайки се от идеята за всичко това, което би могъл да бъде.

Филмът блести с прекрасна визия и страхотно подбран екип от актьори. Май не остана критик по света, който да не похвали Кери Мълиган за така искреното изпълнение, което прави. Младата актриса наистина пръска чар от всеки кадър на филма и впечатлява с завидни актьорски умения, тя наистина печели доверието ти с крехката си маниерност и доброта на малко дете, която се крие в очите ѝ. От другата страна е Питър Сарсгаард, с който Мълиган влиза в актьорски „двубой“, тръгнал от романтична афера, но набиращ скорост по едно драматично емоционално трасе, по което актьорите извървяват убедително актьорския си път – допълват се в една хармонична цялост и успяват да разпределят заряда на двамата си герои, така че всичко да изглежда прилежно и ненатрапчиво, но реалистично и убедително.

Образование представя една житейска ситуация, напълно реалистична и пълна с изстрадана истина и поучителни предупреждения, които са точни и правилни, но някак предъвкани и академично съобразени с моделите романтична драма, които винаги печелят доверието и вкуса ти, ако си наясно, че не трябва да очакваш нищо грандиозно и зашеметително.

Иво, Нели

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.25/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 2 коментара!  
Добави коментар?

  1. от Right In Two
    31.Aug.2011, 12:34

    Отличен филм и много точно ревю. :)

  2. от Иво
    31.Aug.2011, 12:51

    Хм, ние нещо не го намираме точно за отличен, по-скоро ревюто е неутрално. ;) Но благодарим!

Коментирай...