Aliens vs Predator 2: Requiem

Пришълецът „ALIEN“ бе култов за времето си филм. Първа и втора част излизат съответно през 1979 и 1986. Емблематични, а после има и още.

Хищникът „PREDATOR“ бе също нелош филм, където Arnold Schwarzenegger и Danny Glover оформят кораво дуо и оказват истинска съпротива срещу чудовището… за разлика от по-новите серии, където пришълец и хищник си играят на шикалки.

И така стигаме до мешаницата в днешни дни. Aliens vs Predator 2 е невъобразимо тъп филм. Може би си гледал Alien vs Predator (първата част) и си мислил, че няма накъде още. Уви, „продължението“ надминава и най-скептичните прогнози. Отидох в киното с леко негативна нагласа, очаквах доста плосък сюжет и яко меле. Ала дори и песимистично настоен, пак успях да бъда лошо изненадан.

Филмът е толкова идиотски, че не си заслужава тегленето, камо ли парите и времето за кино. И понеже подозирам, че въпреки думите ми все някой ще го гледа, то с удоволствие бих разказал целия филм, само и само да убия желанието на всеки. Иронията е, че няма нищо за разказване.

AvP 2 е патетичен, жалък. Хубавото е, че се смях по време на цялата прожекция. Никакъв страх, никаква тръпка – само смях. Смях, подтикнат не от хумор, а от идиотщина. То не бяха абсурди, то не бяха простотии…

Например великия боец, междугалактическата машина за убиване – Хищникът – през повечето време беше глух и сляп. Хора се приближаваха иззад него, досами гърба му, а той не ги чуваше, изобщо не ги усещаше. Разбира се, човекът стъпа накриво, клончето изпука и Хищникът се сепна, ококорил визьори. Смях! В друг момент нашия извънземен приятел подминаваше ниша, където се бяха скрили пришълци… точно до него бяха, а той нито ги видя, нито ги подуши – нищо. И това е най-великия войн сред Хищниците; този, единственият, тръгнал сам по Земята да изтребва пришълци. Изобщо няма да коментирам момента, когато един обикновен човечец се засили, ПОМЕТЕ Хищника и го събори в една шахта.

И Хищниците, и (което е още по-неестествено) Пришълците бяха много човекоподобни. Очовечени. Ходеха на два крака, действията и реакциите им бяха съвсем като на човек. Кулминацията бе към края на филма, където Хищник и Пришълец си раздаваха крошета. На Хищника му се повреди шлема и той реши: „ще се бием с голи ръце!“. При което започна да сваля шлема и бронята си, а Пришълецът, понеже е човек на честта, кротко го изчакваше.
После се оказа, че това не е бил чист пришълец, а… хищълец. Predalien! Прочетох го някъде в интернет, защото от филма не го разбрах. Тук е мястото да спомена, че от филма не се разбира много, понеже е доста тъмен и неясен. „Битките“ са нещо спорно – не се вижда нищичко, възприемаш на въображение и свободна интерпретация.

Измежду безличните актьори и деградиралите чудовища са набутали и някакво момиче, което разголва коремче и дефилира около басейн. Че може ли филм без такива кадри? Рецептата на гениалните холивудски режисьори гласи: екшън и еротика. Какво повече?

Напоследък излязоха филми без сюжет, но с брутални бойни сцени. Изпъква ми „300“, но се сещам и за няколко други. За съжаление екшънът и ефектите в AvP2 са толкова смешни, че не компенсират смразяващата празнота в историята.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.00/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 3 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Indiana Jones 4 | FrameSpotting
  5.Nov.2008, 10:57

  […] подобно на Aliens vs Predator 2 пак са представени като будали. Много напреднали, висш разум, технологично извисени, притежаващи […]

 2. от Явор
  14.Mar.2009, 11:29

  Нямам какво да добавя след това резюме, освен „НЕ ГЛЕДАЙТЕ ТОЗИ ФИЛМ, ОСВЕН АКО НЕ СТЕ ФЕН НА ПОРЕДИЦАТА!“ .

 3. от Георги Минчев
  16.Oct.2009, 22:10

  Безкрайно голямо разочарование за всички фенове на оригиналните филми. От легендата не остана и следа. Постът обяснява защо.

Коментирай...