A Single Man (2009)

Има филми, които, без да усетиш, ти влизат под кожата и еуфорията от тях те държи дни наред.  Изминалата 2009та си получи званието „година на слабото кино“, но без съмение, в нея се откриха няколко бисера, които блестят с голяма сила измежду останалите филми. Не знам доколко е обективно да се дават суперлативи за някой филм, но понякога очевидното надхвърля скептицизма и субективността, и очевидно засяда в съзнанието на зрителя малко по-дълбоко.

„Самотен човек“ е един от онези филми, които вадят киното от потъването в комерсиалното, от мръсния шоубизнес и парите.  Филмът е дебют на дизайнера Том Форд, който се е справил повече от блестящо в режисурата и в писането и адаптирането на сценария. По текста Форд е работил 2 години, като постоянно е трил и променял сцени от филма, стремейки се да постигне съвършенство. И се е справил – текстът и диалогът са толкова интелигентни и задълбочени в идеята, че просто се чудиш, как всяка реплика има своето значение, как всяка думичка крие някаква скрита пътечка.  Режисьорските решения се основават на красивото – невероятни мултимедии и сценография се въртят в сюжета, близък план на части от тялото, на красивото, кино ленти, спомени, визуално богати видео композиции и най-вече прекрасна и майсторски органична и дълбока игра.  Многобройните ретроспекции и метафори засилват художественото във филма. Красотата от всеки кадър поразява с необикновена сила, и всъщност, оформя едно добро поле за изява на актьорите, където в хармония с визията и прекрасната атмосфера, изграват страхотно ролите си.

В главната роля е номинираният за Оскар за 2010 Колин Фърт, чието  изпълнение поразява с пластичност, органика, дълбочина и плътност. Той влиза под кожата на Джордж – професор, гей на средна възраст, който търси смисъла на живота след загубата на дългогодишния си партньор Джим. Виждаме един човек, отчаяно търсещ за какво да се хване, че да продължи да живее, един човек, който обича силно, за който любовта е повече от смисъл на живота.  Джордж вижда празното бъдеще, празното настояще, но това не е евтина и сълзлива мелодрама. Том Форд постига нещо много високо, защото успява да докаже колко силно е сърцето и как то не се подчинява на битовите лъжи, а търси своята истина, следва своя път и тупти в името на най-величествените човешки пориви. Докато отчаянието достига до планирането на самоубийство, единствената подкрепа на Джордж е приятелката му – Шарли, в чиято роля виждаме Джулиан Мур. Тя е единствената му опора, и като огледало отразява неговите проблеми, само че в женски вариант. Две изгубени души, които не могат да се намерят, защото пътищата им са пресечени от безсмислието на бъдещето. Така ролята ѝ става ключова за идеята на филма, а изпълнението ѝ както винаги блести с класа и зашеметяваща красота. В същото време един от учениците на Джордж се опитва да се сближи с него, докато търси своя свят, своята сексуалност и възгледи. Той вижда в него духът и силата, които тласкат човешката „философия“ напред. Невероятно завързани за идеята, и трите изпълнения са хармонизирани чудесно и метафорично се движат около нея.

Мотивът за природата на човека, страха и духа, с който се борим е заложена дълбоко в подтекстовите връзки. Абсолютно изпипан и пълен с препратки и езотерика диалог, криещ много истини в гледната точка на героя. И докато виждаме миналото, което Джордж си спомня, всъщност срещите му в бъдещето ще са тези, които ще решат какво ще се случи.  Така „Самотен човек“ се превръща в история за човешкия дух, за смисъла на живота, за бъдещето, чиито пътеки трябва да открием, за чувствата, чиято промяна оказва значение в душата и възгледите ни. История за силата на най-човешкото, за смисъла да обичаш, такъв какъвто си. И тук няма място за анализ на сексуалността и ориентацията – това е една човешка история за една самотна душа, която отчаяно търси опора, но решила сама къде да отлети. В този ред на мисли, темата е универсална, дълбока и хуманна.

Другата сила на филма е музиката. Полякът Абел Корзениовски, който беше номиниран за Златен Глобус, е създал невероятни теми, които отекват в душата. Въздействието, което е постигнато с музиката е повече от голямо. Тя те хваща за гърлото, омагьосва те, пренася те в света на героя и те кара да изпиташ цялата мъка, която тече на екрана. Класата се дължи също и на декора и костюмите, на грима и прическите, които ни връщат в 1963 г. и грабват с очарователен стил. И докато красотата и силата на човешкото препускат през музиката и богатите визуални сцени, един часовник тиктака постоянно. Времето, в което сърцето търси мястото си изтича. То трябва да направи своя избор в името на чистотата на онова чувство, което ни дава сили да живеем. Механизмите на света се разглабят.  Стрелките посочват пътя, който трябва да се извърви. А само сърцето си знае какво ще се случи накрая.

„Самотен човек“ е един от американските шедьоври за 2009. Това е филм, който те хваща за гърлото и те зашеметява със силата си. Филм, който е истинско изживяване, поразяващ пример за смислено, идейно и талантливо кино на всички равнища. И най-вече –  въздействаща приказка за силата на живота, за ударите на сърцето и часовника на времето.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.82/5 от 11 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 11 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Nostromo
  20.Apr.2010, 8:03

  Джулиан Мур е тоталната femme fatale. Особено след An Ideal Husband, където е във вихъра си. А Колин Фърт ми е любимец още от телевизинната екранизация на „Гордост и предразсъдъци“. Така че такава комбинация изобщо не е за изтърване… Ще се гледа.

 2. от Иво
  20.Apr.2010, 12:06

  О, да. Джулиан, за мен е най-красивата жена на света:) класа, изтънченост… абе, невероятна е. А филмът, както вече казах, е новият бисер в колекцията ми, страхотен просто.

 3. от Димитър Дринов
  20.Apr.2010, 18:16

  Само как ти завиждам, че си го гледал на кино!!! И ревюто ти ми допада.
  А кака Джулиан? Не знам дали видяхте секс клипчето ѝ от „Chloe“. Доста ще ви зарадва, щом и се кефите“

 4. от Иво
  20.Apr.2010, 18:50

  Дааа, трейлърът на „Chloe“ е размазващ. Може ли да е Джулиан и да няма лъст… само като я погледнеш и ти става топло:))) освен това е невероятно органична… За най-заклетите фенове препоръчвам „Savage Grace“ – е там е Джулиан Мур, ама на 100%:))) Иначе в този филм дали имаше и 15 минути актьорско време, което обаче напълни блестящо и беше напълно достатъчно, за да изпълни функцията си, дълбоко съм респектиран, тя е класа, институция, прекрасна..И докато разни пикли като Сандра Бълок печелят Оскари, тя ще си блести винаги отгоре над всички.
  Димитър, радвам се, че ти харесва ревюто, макар и малко пресилено, филмът е, казвам за 100тен път, невероятен. Наистина, незабравимо филмово преживяване.

 5. от Дени
  22.Apr.2010, 13:44

  Някой може ли да ми каже откъде мога да си го купя или да го дръпна, или евентуално кино, където го дават?
  Благодаря ви!

 6. от Иво
  22.Apr.2010, 15:31

  @Дени, филмът е все още неоткриваем по тракерите, няколко пъти го свалях и беше повреден. На кино в България нямам и идея дали ще дойде или дали го дават вече, разрови се в нета. Аз го гледах в Мадрид в едно американско кино..

 7. от Владо
  23.Apr.2010, 0:38

  Amazon.com пуска DVD-то на 6 юли.

 8. от Vesela
  24.Apr.2010, 0:40

  Обичам пристрастни мнения – вдъхновяват и заинтригуват. Любопитна съм :)

 9. от Иво
  24.Apr.2010, 1:51

  Ако приемем, че абсолютна истина няма, значи субективизмът става истина, ако успеем да го обосновим:) Иначе филми много, хора – още повече, мнения колкото щеш:)

 10. от дМит
  19.Aug.2011, 23:54

  Веднага се нареди сред най-любимите ми филми! Уникално добър!

 11. от ТОП филми на десетилетието (2000-2009)
  28.May.2012, 22:22

  […] A Single Man е блестящият дебют в киното на дизайнера Tom Ford. […]

Коментирай...