A Moment To Remember (2004)

Стане ли дума за азиатското филмово изкуство са не малко представителите от кино творците на Далечния Изток, за които определения като „великолепно”, „неподправено”, „спиращо дъха” са повече от правдоподобни. Несъмнено всяко едно от тях е заслужена адмирация към майсторите на азиатското кино, което еднакво добре може както да те разсмее, така и да те накара да плачеш искрено, ставайки свидетел на една невероятно силно и незабравимо поднесена човешка драма.

Част от това изключително майсторство е филмът „A Moment to Remember” (Nae meorisokui jiwoogae) на корейския режисьор и сценарист Джон Х. Лий. Още в най-ранните си творчески години Лий получава изключително висока оценка за работа си по различни видеоклипове и късометражни филми. Режисьорът прави своя дебют с драмата „The Cut Runs Deep” от 1998 година. Лентата печели силно одобрение от азиатската кино общност заради оригинални идеи по отношение на режисура и цялостна визия. „A Moment to Remember” е вторият проект на Лий, който не по-малко „блести” с невероятен кинематографски подход, силно емоционален сценарий и забележителна актьорска игра.

Сюжетната линия на лентата e ловко разгърната на няколко нива, всяко от което е изпълнено и наситено с различни по силата си емоции. В началото на филма се запознаваме с главната героиня Сю-джин, изиграна от корейската актриса Сон Йе Джин, в чиито очи зрителят се „среща” с разочарованието от любовта и грешно взетите решения.  Чувствата на смущение, срам и искреното желание за едно ново начало връща героинята в рутината на ежедневието, сякаш в изчакване до следващата среща с човек, който ще събуди истинския душевен трепет на всичко онова, което се внася в понятието „любов”. Именно в тази част от филма режисьорът Джон Х. Лий плавно подхваща очертаването на характерните щрихи в едно настъпващо ново начало на любов между двама души, различни по характер, житейски виждания и минало. Всичко между героите, Сю-джин и младия Чиол-су, превъплътен от актьора Чонг У Сонг, събиращ в образа си онзи устремен човешки опит да утвърдиш със собствени сили името си в живота, започва по един чист, а може би дори и леко наивен начин. Отношенията между героите се изграждат чрез специфичните мънички детайли и размяна на жестове, будещи истинска обич между две личности, които макар споделящи различни възгледи по много от фундаменталните по характер екзистенциални теми от живота все пак успяват да съградят най-важната основа – взаимно упора и така необходимото чувство на подкрепа и сигурност.

С нужната доза драматичност за такъв филм, историята продължава логичния си ход в отношенията между двамата влюбени като проследява първите трепети от брачния живот, онези своеобразни вълнения, надежди и топлината на домашния уют. Това е онзи прекрасен момент от живота, споделен с някого, в който сякаш абсолютно всичко е подредено; всяко нещо е намерило правилното си място и хармонията е тази, която поема контрол над ежедневието. Режисьорът, работил заедно по сценария на лентата със сценариста Ким Йонг-ха, залага в история на онези някак характерни семейни порядки за азиатската култура – виждаме ролята на родителя, онези традиции в изграждането на семейство, обгрижването на съпруга към своята любима. Младият архитект се грижи за съпругата си, която още от самото начало на историята ни разкрива своя образ на, в общи линии, разсеяна личност, но дори и зачестилите моменти на дребни битови инциденти, предизвикани от Сю-джин, са поднесени от режисьора по един лек начин и сякаш са нерелевантни пред силата на обичта между съпрузите.

Едно от характерните неща за филма „A Moment to Remember” е несравнимата му емоционална мощ. Романтичната история, с доза комедийност, която през известен отрязък от екранно време сякаш стои някак може би дори несериозно, в един миг придобива онази тягост и комплексност, така характерна за авторското драматичното азиатско кино. Подреденият и щастлив свят на младата и влюбена Сю-джин бива конфронтиран с един-единствен кадър, една-едничка новина, която ще поеме контрола над останалата част от сюжетния развой на историята. Огромно недоумение и завладяващ цялата ѝ същност страх, се загнездват в душевността на героинята, превръщайки я в една интровертна личност, където всека външна изява, всеки контакт, отговор и цялостно поведение биват премислени и отмерени, в желанието си цялата тягост на житейския товар да бъде съхранена, запазена и скрита. Но както често се случва в живота, една неизказана истина не остава в сенките завинаги.

С всяко следващо действие героите на Джон Х. Лий биват тласкани към едно отявлено излагане на показ пред зрителя на техния интимен вътрешен свят. Емоционалните стени, които са съществували преди това, в един момент рухват и при двамата влюбени, и те остават истински, чувстващи, рискуващи. Така наречените благородни лъжи, болка, но и нежелание да оставиш зад себе си разпознатата любов тласкат филма до своя финален емоционален вик, който остава да ехти силно дори и след финалния кадър.

A Moment to Remember” е ярък пример за майсторството на азиатското кино – това е филм, който те повлича с мощта на своя емоционален заряд и нито за миг не би те оставил безпристрастен пред силата на човешките чувства. И макар да е филм, който може да бъде възприет като твърде сантиментален или дори накланящ сюжетната си ос към мелодраматизма, все пак блести със своята емоционална енергия; с разгръщането на една любов между двама души, в най-чистата си, горчиво-сладка, но все така разкошна форма.

 

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.33/5 от 6 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 2 коментара!  
Добави коментар?

  1. от Нели
    7.Nov.2011, 19:42

    Ще бъда спамер и ще кажа само едно „пффф“!

  2. от troubadour
    12.Jan.2012, 13:35

    О, един от великите филми. Бтв, не е умно да се гледа след раздели, че много рев му се удря. Особено там, накрая, в колата… не е работа. Корейците просто го умеят. Там първо се гледа изграждането на реални образи и след това всичко останало, плюс интересна история.

Коментирай...