99 Francs


„Всяка година световния бюджет за реклама надхвърля 500 милиарда долара. Изследване на ООН показва, че само 10% от тази сума са достатъчни, за да се изхрани половината от гладуващото население на Земята.“

„Забелязах, че рекламата на филма е по-добра от самия филм.“

За да не звучат тези редове сухо, наивно и популистко, на помощ идва 99 Francs. Не, тук не става дума за документален филм, който затрупва с факти, натрапва куп морални ценности и доказва себе си чрез спорни изследвания и интервюта на учени.

99 Francs пародира с рекламната индустрия и консуматорството и демонстрира целия този фарс по изключително увлекателен начин. Главния герой е „копирайтър“ – дума, която не разбирам особено и винаги ми е звучала абсурдно смешно. Поувлечен от собствения си успех и самозабравил се от самочувствие и слава той постепенно разбива живота си. Кокаинът е най-добрия му приятел, а сцените с наркотиците са пресъздадени толкова интересно, че съперничат с тези от призьора/позьора в областта Requiem for a Dream.

Заснет с безспорно кинематографично умение, оригинални режисьорски приоми, богати изразни средства и похвати… или с други думи – сниман и направен много добре. Чисто и просто филмът е забавен, красив и дори „секси“. Сюжетът също е на ниво. Историята не е претупана, нито излишно натруфена и разтягаща локуми. Идеята – доколкото има такава и всеки сам си я интерпретира – въобще не се натрапва, не звучи поучително и не „чете морал“.

99 Francs е френски и всъщност е по едноименната книга на Frédéric Beigbeder. Успешните екранизации не са толкова много, затова трябва да им отдадем дължимото под формата на дълбоко признание и вечна слава. Но стига реклама – гледай!

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 2 коментара!  
Добави коментар?

 1. от asktisho
  24.Nov.2008, 18:05

  copywriter: „текстер“, „текстописец“, „съчинител на реклами“, „автор“ – човек, зает в криейтив отдела на рекламната агенция, който отговаря за изготвянето и презентирането на рекламния продукт, за адаптиране на рекламни текстове, за превеждането на такива от други езици, за генерирането на рекламни идеи и за писането на рекламни текстове. Работи в екип с дизайнерите и режисорите, които „обличат“ неговите думи в образи и движение. Филмът е по френски брутален и с чувство за хумор поднася доста истини за рекламния бизнес. Много добро ревю!

 2. от момчил
  25.Nov.2008, 2:40

  „99 Francs пародира с рекламната индустрия и консуматорството и демонстрира целия този фарс по изключително увлекателен начин.“
  ???

Коментирай...