50/50 (2011)

Немалко са филмите, които ситуират в своето тематично ядро драмата като средство да разкрие пред зрителите живота като вид трудно изпитание. Често пъти чрез този подход ставаме свидетели на едно истинско духовно изживяване; друг път оставаме с чувството на потиснатост, тягост и нищо повече. В една такава ситуация, където са забъркани до болка познати елементи, разнообразните мнения и впечатления изпъкват на преден план. И в това няма нищо учудващо, защото може би е вярно, че животът е една смесица от почти равни количества разнолики емоции, които в крайна сметка осмислят нашето съществуване.

Подобна амалгама от чувства и настроения е и новият филм на режисьора Джонатън Ливайн, носещ името 50/50. Категоризирана като драматична комедия, лентата съдържа в себе си по равно количество и от двата жанра. Един филм, който може да ви разочарова, но може и силно да ви очарова. Кино творба, в която се смесват 50% тъга с 50% радост, за да се получи 100% живот. А ако трябва да се обобщи в едно изречение – това е филм, който поставя живота в неговата разностранност на пиедестал.

Режисьорският триумф на Джонатън Ливайн идва именно с тази лента, трети пълнометражен игрален филм в кариерата му, високо оценена от критиката и добре приета от публиката. Факторите за това са много – спокойна и непретенциозна режисура; добре поднесен авторски сценарий, дело на Уил Рейзър, в който подчертаната смесица от радост и тъга изпъква и постига своя ефект; и не на последно място чудесна актьорска игра от младия и талантлив Джоузеф Гордън-Левит и акомпаниращите му актьори. Много от похватите и решенията използвани във филма могат да се приемат за наивни и дори може би клиширани, но истината е, че самата лента не парадира с желание да бъде нещо повече от чиста наслада в разгръщането и споделянето на една искрена история, на една своеобразна съвременна приказка, възхваляваща желанието за живот и всички емоционални възходи, падения  и осмисляния по пътя.

Сюжетната линия в 50/50 ни запознава с историята на Адам Лернер, млад журналист и човек, който води спокоен живот, следващ голям брой правила и обществени норми за това кое е полезно и разрешено. С много отбрани кадри и поредното запомнящо се изпълнение от Гордън-Левит, успяваме да възприемем героя като човек, който не поема огромни рискове, отдава себе си на хората в ежедневието си и сякаш в един момент е почти заплашен да загуби на своя отговорност представата за това, което се крие в собствената му душа като желание и очаквания. Както сме свикнали да виждаме в такъв род филми и тук се открива повратно събитие, чиито контрол е отнет от човешките ръце, което ще промени хода на действието на лентата и ще отправи погледа към друга съществена посока. Характерното в случая е това, че не трагедията, сполетяла героя, е в основата на сюжетното развитие, а по-скоро онази същност и мотивационна сила, която се съдържа в нея; бягаща от статичност и успяваща да разгърне правдоподобно едни скромни, но достатъчно силни мотиви. Срещите на главния герой с хора, с който споделя тежестта на случващото се, показващи му както суровата, така и искрената част от трудността на житейското изпитание; сблъсъците с разочарованието, но и с новото начало; всички онези характерни психологически фази на приемането на надвиснала трагедия; преоткриването на любовта на хората, които сме свикнали да приемаме за даденост – всички тези дребни, може би на пръв поглед дори клиширани елементи, успяват да сработят в едно цяло, за да съградят един филм, в който горчиво-сладките чувства са гарантирани, но и абсолютно удовлетворителни.

Не на последно място зад завидния успех на продукцията стои и хармоничното сработване на останалата част от актьорския състав. Освен органичната игра на Джоузеф Гордън-Левит, всеки един от останалите артистите изкарва на яве нужните черти на поверените им персонажи, така че сюжетното колело да продължи да се върти в правилната посока, без да изпада в тотални крайности, а да носи в чист вид наслада от видяното. Анна Кендрик и Брайс Далас Хауърд изиграват отбрани, но необходими за историята героини, като създават впечатление за контраст, особено съотнесени в характерните градежи на отношения с главния герой. В ръцете на Сет Роугън, който е и съпродуцент  на лентата, е поверена основната комедийна задача, като за пореден път се превъплъщава в герой, който обгражда същността си зад пиперлив хумор и привидно лековат поглед над всичко съществено в реалността. Интересното тук е, че заедно с Гордън-Левит успяват да сработят като екип и да сформират една приятелска атмосфера, като обединят отново по равни количества от веселието и тъгата. Една от най-запомнящите се изяви в 50/50 обаче е дело на носителката на Оскар Анджелика Хюстън, която със съвсем минимално количество екранно време успява да създаде в плътност емоционалната многообразност на своята героиня – от контролираща с хладнокръвие всяко положение жена, до чувствителна, всеотдайна и любяща съпруга и майка.

50/50 е семпъл, но приятно чаровен и мил филм. Едно филмово съпреживяване, което сякаш следва своеобразни написани кино правила, но и им предава от своята собствена, индивидуална светлина, като на финала оставя зрителя с една споделена и искрена усмивка.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.00/5 от 6 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 6 коментара!  
Добави коментар?

 1. от !
  7.Jan.2012, 16:03

  Немалко са филмите, които ситуират в своето тематично ядро драмата като средство да разкрие пред зрителите живота като вид трудно изпитани….

  Я пак. Тоя изказ и начин на писане от Другото Кино ли го взехте. И това ми било ревю

 2. от Бож
  7.Jan.2012, 18:07

  И това ми било коментар.
  Иначе тотално разгада мистерията! Браво! (:
  Взимам високоплатени частни уроци от споменато място, но вече едва свързвам двата края да си плащам таксите. Но какво да се прави – криза е.
  За много години, жив и здрав!

 3. от Иво
  9.Jan.2012, 9:39

  Ясно е, че съм лигльо, но не бях гледал по-трогателен филм скоро.
  Много, много ми хареса.

 4. от Emil
  21.Jan.2012, 22:36

  Много приятен филм. Наистина накрая останах с усмивка с усмивка на лицето, но като че ли очакванията ми бяха малко завишени от това, което чух за филма.

 5. от Иво: Най-добрите филми на 2011 | F r a m e s p o t t i n g
  8.Feb.2012, 5:08

  […] 50/50 […]

 6. от Стоян: Най-добрите филми на 2011 | F r a m e s p o t t i n g
  18.Feb.2012, 18:15

  […] 50/50 […]

Коментирай...