30-Movie Challenge – Нели

Напоследък из интернет пространството се завъртя интересна филмова игра, която ни предизвиква да си припомни 30 филма – любими, омразни, тъжни, смешни, страшни. И ние от Framespotting решихме да се включим в заниманието, споделяйки с вас някое и друго по-лично заглавие. Аз, като най-смела, първа се престрашавам да се пробвам в играта. След мен очаквайте включване от някои от останалите фреймспотъри. Ще се радваме, ако вие също проявите желание да споделите с нас по 30 заглавие – в личните си блогове или като коментар.

1. Филм от детството тиRambo. Колко деца познавате, които вместо анимации, гледат как някакъв мъж бяга полу-гол през джунглата? Сега на дърти години ми се налага да гледам Цар лъв…

2. Най-любим филм – Обзалагам се, че всеки киноман мрази този въпрос. Обещах обаче, че няма да хитрувам и ще отговарям ясно на въпросите, така че – Dogville (2003) на Ларс фон Триер . Със сигурност обичам още много филми, но този винаги ще има по-специално значение за мен.

3. Филм, който те е разплакал – Както знаете, голямо съм бебе, а на всичкото отгоре и абсолютно момиче, така че ще си призная, че често се случва някаква тъпотия да успее да ме просълзи. И все пак, единствения филм, на който наистина съм плака (и то почти от началото до края) си остава Mar Adentro (2004) на Алехандо Аменабар. Какъв филм само!

4. Най-смешния филм, който си гледал – Винаги съм харесвала френското чувство за хумор, така че е логично всеки път, когато някой ми каже комедия, да се сещам за Франсис Вебер и филмите му. Ако трябва да избера едно заглавие, то е Le diner de cons (1998).

5. Най-страшния филм, който си гледал – Тук нямам никакви колебания. The Ring (2002). После два месеца ме беше страх да минавам покрай телевизора в хола…

6. Любим рисуван филм – Не гледам много анимации, с изключение на Beauty and the Beast (1991), който често си превъртам.

7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – Pearl Harbor (2001). Не ме мразете…

8. Филм с любим актьор – Pirates of the Caribbean. Познайте от веднъж кой е любимият актьор.

9. Филм с любима актриса – Moulin Rouge! (2001). И не, любимата ми актриса не е Юън Макгрегър.

10.Филм с актьор, който не понасяш – Джейсън Стейтъм. А, извинете, филм трябваше да кажа. Ъъъ… който и да е филм с Джейсън Стейтъм. Всъщност, ако сте гледали един филм с Джейсън Стейтъм, значи сте гледали всички филми с Джейсън Стейтъм. Хм, не мога да повярвам, че току що написах четири пъти името Джейсън Стейтъм…

11. Филм с актриса, която не понасяш – Вярвате ли, че в момента не мога да се сетя за нито една актриса, която не понасям. Вместо това пред очите ми е… Джейсън Стейтъм. Не харесва Клое Сивини. Значи The Brown Bunny (2003) да бъде. Там имаше прекалено много от нея. И доста повече от Винсънт Гало, отколкото бихме искали да видим…

12. Филм, от който можеш да цитираш всяка репликаCasablanca (1942). С този филм ни свързва едно красиво приятелство.

13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – The Hurt Locker (2008). Само докато го напиша и качих кръвното… Не че Академията не ни върти всяка година по едни такъв номер, но тогава много ме ядосаха.

14. Най-скучния филм, който си гледал – Поне веднъж седмично ми идва да си отрежа главата заради някакъв такъв филм.

15. Филм, който никога не искаш да гледаш – Ъъъ.. The Ring 2 (2005) ?

16. Филм, който така и не успя да догледашOn the Waterfront (1954) Пробвала съм го поне три пъти.

17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – Winter’s bone (2010). Този филм попада и в категорията „предполага се, че е добър, но не е“.

18. Филм, който смяташ, че е надценен – The Dark Knight (2008) на Нолан. И повечето от останалите филми на Нолан.

19. Филм, който смяташ, че е подценен – V for Vendetta (2006). Тоя филм ми е в десетките, заедно с филми като Полет над Кукувиче гнездо и Аризонска мечта.

20. Филм, който описва характера ти – Pulp Fiction (1994). Щото тайно искам да бъда гангстер. Или поне жена на гангстер.

21. Филм, който си гледала безброй пъти – Lost Highway (1997) на Линч.

22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – Гледам толкова много романтични филми, че чак ме е срам да си помисля от колко много филми ме е срам да кажа, че харесвам. :Д A Walk to remember (2002).

23. Филм с любим саундтрак – Hair (1979). Превъртан сто пъти. И по-лошо, припяван сто пъти. :Д

24. Любим филм, правен по книга – The Shawshank Redemption (1994). А Стивън Кинг да е толкова елементарен писател значи…

25. Любима романтична история във филм – Casablanca (1942). То не случайно знам репликите наизуст…

26. Най-ужасния филм, препоръчан от приятел – Wild Child (2008). Сериозно.

27. Филм с най-добър туист – Цяла класация имам по въпроса. Но за да не се повтарям, ще кажа, че последния филм с добър туист, който гледах беше Incendies (2010).

28. Филм, който не разбираш – Un Chien andalou (1929). Сюрреалистична му работа :Д

29. Най-красив филм – The Phantom o the Opera (2004). Красив филм във всяко отношение.

30. Любим стар филм – Осъзнавате ли, че за трети път трябва да напиша Казабланка?

Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 18 коментара!  
Добави коментар?

 1. от lammoth
  17.May.2011, 22:43

  Найс :) Забавно :)

 2. от :)
  17.May.2011, 22:50

  Дано имам време тия дни да пусна нещо такова, белким съживя блога

 3. от Дени
  18.May.2011, 0:25

  Ъм, по никакъв начин не искам да се изказвам „за“ Джейсън Стейтъм, обаче… „Гепи“ просто не е като всичките му останали филми.
  Нито „Револвер“. Нали, не казвам, че заслугата е негова…, обаче…. факт.

  Иначе, да видим:
  1. Филм от детството ти – Home Alone.
  2. Най-любим филм – My own private Idaho в жестока конкуренция с La fille sur le pont.
  3. Филм, който те е разплакал – Вчера.
  4. Най-смешния филм, който си гледал – Scott Pilgrim vs. the World – не е „най-смешният“, но е последният, който ме е докарал до сълзи от смях. Нали не броим сериалите? 22 серия от втори сезон на The Big Bang почти ме събори от стола.
  5. Най-страшния филм, който си гледал – The Gift.
  6. Любим рисуван филм – Шрек. Първият.
  7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – Москва слезам не верит (1979).
  8. Филм с любим актьор – Dead Man – Джони Деп и Джим Джармуш вкупом. Йей.
  9. Филм с любима актриса – The Hours – Мерил Стрийп.
  10. Филм с актьор, който не понасяш – Множество неща с Кевин Костнър. Всяко нещо, което се сетите с Кевин Костнър.
  11. Филм с актриса, която не понасяш – Множество неща с Камерън Диаз. Всяко нещо, което се сетите с Камерън Диаз.
  12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – Мне, май няма такъв.
  13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – Титаник. Добре, добре, ще залегна и ще си изчакам да премине бурята. Но от мнението си не отстъпвам. Светът спокойно можеше да съществува без никога да е познал този филм.
  14. Най-скучният филм, който си гледал – Ужасно, ужасно много са. Уви.
  15. Филм, който никога не искаш да гледаш – The Green Mile. Книгата е толкова великолепна, че не ми дава сърце да проверя как са я съсипали.
  16. Филм, който така и не успя да догледаш – голяма част от тези, които съставляват списъка на най-скучните. Ако не става за гледане, защо да си губя времето.
  17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – The Notebook. Ягхк.
  18. Филм, който смяташ, че е надценен – Титаник.
  19. Филм, който смяташ, че е подценен – The Brave (1997). Ми пък на мен ми хареса. Пък.
  20. Филм, който описва характера ти – Bridget Jones’s Diary. Така, ще залегна да изчакам и тази буря да отмине….
  21. Филм, който си гледала безброй пъти – Le Libertin (2000) – понеже по едно време кабеларките бяха забили на шепа филми и този го въртяха 2-3 пъти седмично. Може да попадне и сред най-забавните, които съм гледала.
  22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – Singing in the Rain.
  23. Филм с любим саундтрак – The Royal Tenenbaums, Into the Wild.
  24. Любим филм, правен по книга – По принцип съм тежко критична към филми, правени по книги. Май The Girl With the Dragon Tattoo ме е разочаровал най-малко в сравнение с книгата.
  25. Любима романтична история във филм – La reine Margot (1994) – Накрая като му държи главата в скута си, рева като изтървана.
  26. Най-ужасния филм, препоръчан от приятел – Troy.
  27. Филм с най-добър туист – Fight Club. Кво да кажа, млада бях, впечетли ме силно.
  28. Филм, който не разбираш – Ъм, Дейвид Линч обикновено успява да ми скрие топката. Разбирам, че човекът е гениален. Просто, аз явно не съм.
  29. Най-красив филм – Perfume: The Story of a Murderer (2006)
  30. Любим стар филм – Fame. Оригиналният. Всъщност, той стар ли се води? Дават го по TCM, значи, стар е :)

 4. от Дринов
  18.May.2011, 1:24

  Найс! Ще пробвам да се включа тези дни. :)

 5. от :)
  18.May.2011, 9:27

  Тъпото е че като пусна материала в блога си или тука, после ще се сетя за два пъти повече филми, които трябва да са тука :P

 6. от Дени
  18.May.2011, 11:40

  Да, ама, разбира се, че пропуснах – филмът, от който вероятно мога да цитирам най-много реплики е Adventureland. Примерче – последният разговор между Джеймс и Джоуъл –

  Joel:
  ‘What’s the point of being a writer or an artist anyway? Herman Melville wrote fucking Moby Dick, and he was so poor and forgotten by the time he died that in his obituary, they called him Henry Melville. You know? Like, why bother? They’re just gonna forget our fucking names anyway.’

  James:
  ‘Your Herman Melville story, that’s bullshit. I mean he wrote a 700-page allegorical novel about the whaling industry. I think he was a pretty passionate guy, Joel. I hope they call me Henry when I die, too.’

 7. от MCFOXXX
  18.May.2011, 12:35

  Получило се е добре, май май и аз ще се включа :)

 8. от Нели
  18.May.2011, 21:40

  Ще очаквам включването ви.
  Всъщност не е никак трудно, особено ако не вземеш задачата много насериозно :Д
  Дени, май си Джони Деп фен? Виждам силно присъствие на негови филми. Иначе ме подсети за някои заглавия, които определено трябва да седна да гледам пак…

 9. от Nostromo
  20.May.2011, 7:50

  За безподобната повърня „Вонята е опиат“ те подкрепям с четири крайника. Както и за „Winter’s bone“ и (ефтефтфено) „The Dark Knight“. Положителните вибрации около „В като Венета“ ме озадачиха, но да кажем, че се преглъщат.
  И кой казва, че Кинг е елементарен? :)

 10. от Дени
  20.May.2011, 8:19

  Джони Деп-фенството е неотменима част от системата ми от доста време вече, обаче в списъка ми има само два негови филма – Dead Man и The Brave. Споменатият Le Libertin е приятна френска комедийка с главен герой философът Дени Дидро. The Libertine с Джони Деп и Джон Малкович, дето разнищва живота на Джон Уилмот може да се нарече доста неща, ама забавен не е първото, което ми хрумва. Може да мине към категория „Филм в който външният вид на любимия актьор е най-радикално трансформиран“. В същата категория ще му прави компания Fear and Loathing in Las Vegas . Джони беше казвал, че Хънтър Томпсън лично му остригал косата за тази роля – в собствената си кухня, докато носел каска с миньорски фенер на нея. Ахам. Пари давам да получа запис на тази мила сценка някак си :D

 11. от 30-Movie Challenge – Никс | Framespotting: корео-японски прочит върху киното
  21.May.2011, 2:12

  […] След като Нели вече постави началото със своята подредба, ето и моите 30 филма, навяващи ми различни спомени, […]

 12. от Стела
  21.May.2011, 18:56

  Много ми харесва присъствието на Casablanca :)

 13. от Нели
  21.May.2011, 23:06

  Казабланка ми е слабост. Особено в комбинация с тиха вчере вкъщи и блокчета шоколад. :]

 14. от Yavr
  22.May.2011, 23:28

  и аз ще се изявя, но в коментарите :)

  1. Филм от детството ти – Beverly Hills Cop
  2. Най-любим филм – Stalker
  3. Филм, който те е разплакал – много са
  4. Най-смешния филм, който си гледал – много са
  5. Най-страшния филм, който си гледал – The Texas Chainsaw Massacre (1974)
  6. Любим рисуван филм – от новите анимации единствено ме кефи Fantastic Mr. Fox
  7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – незнам
  8. Филм с любим актьор – The Good, The Bad and the ugly (Clint Eastwood)
  9. Филм с любима актриса – тук са много, затова ще се огранича само с все още активни актриси – Tilda Swinton, Carrie Mulligan, Melanie Laurent, Mia Wasikowska, Isabelle Hupert и други
  10. Филм с актьор, който не понасяш – Shia LaBeouf
  11. Филм с актриса, която не понасяш – Julia Roberts
  12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – Bevrly Hills Cop :D
  13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – The King’s Speech, Slumdog Millionaire и десетки, десетки други за съжаление
  14. Най-скучният филм, който си гледал – незнам
  15. Филм, който никога не искаш да гледаш – The Human Centipede
  17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – такива бози има колкото искаш
  18. Филм, който смяташ, че е надценен – Bladerunner
  19. Филм, който смяташ, че е подценен – The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford – най- убийствено подценения филм за последните 10-20 години
  20. Филм, който описва характера ти – не се познавам за да кажа
  21. Филм, който си гледала безброй пъти – The Departed
  22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – няма такъв
  23. Филм с любим саундтрак – Kill Bill
  24. Любим филм, правен по книга – Stalker
  25. Любима романтична история във филм – Chungking Express
  26. Най-ужасния филм, препоръчан от приятел – много са
  27. Филм с най-добър туист – Donnie Darko ако се брои за туист
  28. Филм, който не разбираш – ?
  29. Най-красив филм – 2046
  30. Любим стар филм – какво се разбира под „стар“ ?

 15. от Владо
  22.May.2011, 23:50

  Трябва да вкараме правило за старите филми – годините на списващия по две. Полученото число вадим съотвено от 2011 – от там назад.

 16. от lammoth
  23.May.2011, 8:29

  Предполагам, че под стар филм се има предвид „филм, на който всички актьори са измрели“ :)) Добре де, не беше смешно :р

 17. от Нели
  23.May.2011, 23:04

  Владо, по твоите сметки, на тези, които са на по 50 не им остава много голям избор…

 18. от Владо
  23.May.2011, 23:38

  Молим читателите ни на по 50 да се преброят.

Коментирай...