30-Movie Challenge – Стела

По-добре късно, отколкото никога. Та ето ги и моите 30+ филми, които честно казано доста ме затрудниха.

1. Филм от детството ти – Не мога да си обясня защо детството ми е покрито с една непроходима в него мъгла.  Единственото, което ми идва на ум са сериали. Много сериали. Прекомерното гледане на Cartoon Network ме кара да отговоря с Ed, Edd & Eddy.

2. Най-любим филм – Този въпрос винаги ме е затруднявал. Има прекалено много филми, които наистина са влезли под кожата ми и мога да ги гледам до безкрайност. И все пак ще посоча един от най-любимите ми, а именно – Catch Me If You Can. Лео ми е най-голямата слабост!

3. Филм, който те е разплакал – Още един въпрос към когото отговорите не са никак малко, имайки предвид, че почти всеки втори филм успява да ме разреве. Може би последният, който ми е оставил ясна следа е Temple Grandin. Това е един от филмите, през които съм плакала почти през цялото време. Изключително емоционален и истински филм!

4. Най-смешния филм, който си гледал – Всички заглавия, които ми идват на ум, са на посредствени комедии, така че ще оставя този въпрос без отговор, докато не намеря филма, който заслужава да бъде вписан като най-забавният.

5. Най-страшния филм, който си гледал – Не съм много по ужасите, но този филм даже не успях да го догледам. Става въпрос за The Haunting in Connecticut. Възнамерявам един ден да му дам втори шанс, но едва ли ще е в близкото бъдеще.

6. Любим рисуван филм – Monsters, Inc., която е и една от най-любимите ми анимации!

7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – Въпрос от такова естество няма как да не ме затрудни, тъй като харесвам по-голямата част от изгледаното. Сега се сещам за един определен филм, който дойде като изненада, че го харесвам – Dragon: The Bruce Lee Story. Но истината е, че това е изключително вдъхновяващ филм. Биографичните филми винаги успяват да постигнат този ефект.

8. Филм с любим актьор – Не мога просто да се сдържа – The Departed. И тук даже са няколко любимите ми актьори. Убягва ми защо много хора не го харесват като филм. На мен лично ми сред фаворитите и въпреки, че е над 2 часа, доста пъти съм го преповтаряла.

9. Филм с любима актриса – След като на ум минах през по-известните имена, открих, че нямам любима актриса. Има такива, които харесвам, но никоя, която да ми е направила изключително впечатление. И все пак изпълнението на Keira Knightley в The Duchess е просто изключително… и наистина незабравимо.

10. Филм с актьор, който не понасяш – Colin Farrell винаги ми е бил трън в очите. Не мога да си кривя душата обаче, че след In Bruges ме дразни съвсем леко по-малко.

11. Филм с актриса, която не понасяш – Scarlett Johansson и Scoop, който беше доста приятен за гледане, както и за повторно гледане.

12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – Уви, няма такъв все още.

13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – Не съм дстатъчно компетентна по темата, затова просто ще си замълча.

14. Най-скучния филм, който си гледал – Трудно попадам на такива филми. Но понякога и аз  успявам да бъда изигранаThe Heartbreak Kid и моята доброжелателност да му дам шанс ми изгубиха почти два часа от времето. Два невъзвращаеми часа.

15. Филм, който никога не искаш да гледаш – The Human Centipede Ама никога!

16. Филм, който така и не успя да догледаш – The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Нямам времето, но по важно – желанието. Но съм обещала на себе си да изгледам и трите части. Някой слънчев ден.

17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – Brokeback Mountain Всъщност и аз не знам какъв се предполагаше да е този филм. Истината е, че даже не ми беше интересен. С нетърпение чаках да дойде последната сцена. Колкото и да харесвам актьорския състав, филмът е оставил една болезнена следа в съзнанието ми…

18. Филм, който смяташ, че е надценен – Неизбежно е да кажа Inception.

19. Филм, който смяташ, че е подценен – Shutter Island, което прави две последователни заглавия с участието на Лео.

20. Филм, който описва характера ти – (500) Days of Summer и култовия цитат „Roses are red, violets are blue. Fuck you, whore.“.

21. Филм, който си гледал безброй пъти – Един истински шедьовър, а именно – A Beautiful Mind. Думите са малко да опишат колко велик е този филм!

22. Филм, който не те е срам да кажеш, че харесваш – Perfume: The Story of A Murderer Мнозинството от приятелите ми искаха да ме убият с лопата след като го гледаха. Истинска загуба за тях е, че не могат да оценят това съкровище за киното!

23. Филм с любим саундтрак – Безспорно един от най-любимите ми саундтраци е от P.S. I Love You, който пък макар да е далеч от книгата, си остава един хубав любовен филм.

24. Любим филм, правен по книга – Тук са спрях на две заглавия, еднакво успешно реализирани. Първият, Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events, съм го гледала безброй пъти и е един от филмите, които винаги препоръчвам. Вторият, от друга страна – Atonement, е по-скоро филм за ценители. „Изкуплението“ си струва да се види не само защото е една страхотно реализирана адаптация, ами си е чисто и просто един страхотен филм!

25. Любима романтична история във филм – И тук отново се появяват две заглавия, по простата причина, че гледането на едната част без другата е все едно да видиш наченките на една любов, без самото и реализиране. А заглавията са Before Sunrise и Before Sunset. Както бях ги описала – ето така трябва да изглежда истинската любов.

26. Най-ужасния филм, препоръчан от приятел – Почти никога не се допитвам до приятели за филми. Точка.

27. Филм с най-добър туист – Ако искате да разберете как след два часа гледане и най-вече след упорити мисли, че това е загубено време, една последната сцена може да Ви промени коренно мнението, гледайте Match Point.

28. Филм, който не разбираш – Donnie Darko Велик е. Знам, че е велик. Не съм сигурна дали изобщо ще разбера какво го прави толкова специален.

29. Най-красив филм – Трудно, много трудно за определяне. Ще заложа на най-пресните си спомени с Mr Nobody, който спокойно мога да включа и в категорията на подценените филми.

30. Любим стар филм – Ето още един мой стремеж – да се образовам откъм старото кино и великите актьори, които вече не са сред нас. Затова отново оставям въпрос без отговор.

И ако не Ви е писнало да четете, реших да добавя няколко филма, които имат специално значение за мен.

Най-прекрасния филм, който някога съм гледала  – Jeux d’Enfants Той не може да бъде описан с думи – той трябва да бъде видян, да бъде преживян!

Най-вдъхновяващият филм – Винаги, когато зацикля и мислите ми се въртят в безкраен кръг, от когото не мога да изляза, си пускам It’s All Gone Pete Tong. Това е един специален филм, който на пръв поглед може и да не го показва. Това е филмът, от който черпя най-голямото си вдъхновение, но и филмът, който ми напомня колко хубав е животът. От тук идва и една от най-великите и една от най-красивите песни – „Need to feel loved“.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nhv76ZwV8P0[/youtube]

Най-въздействащият филм – Има един филм, който сигурно никога няма да мога да избия от съзнанието си, заради темата, която повдига и начина, по който я показва.  Без цензура. Без лъжи. Грубата истина в цялото ѝ изобличаване. За Requiem for a Dream говоря и за това колко велик е Darren Aronofsky!

Най-човъркащият мозъка филм – И като отворихме темата за Darren Arronofsky, в главата ми изниква друг негов филм, който също едва ли някога ще забравя – Pi. От там е един мой много любим цитат – „When your mind becomes obsessed with anything, you will filter everything else out and find that thing everywhere.„.

Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 15 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Der Mann ohne Eigenschaften
  5.Jun.2011, 22:18

  Защо всичките филми от всичките класации съдържат филми от последните 20 години ? Това някакво условие ли е ? И защо повечето заглавия са безобидни блокбъстъри за съботната програма на нова телевизия ? Това също ли е условие ? 30 неангажиращи филма за кола, чипс и пуканки ?

 2. от Нели
  6.Jun.2011, 0:34

  А може би просто ти си избрал да видиш тези заглавия, които ти е удобно да видиш. Ако се зачетеш в повече от една дума от текста, тук или в останалите три класации, ще видиш, че има много качествено кино.

 3. от Der Mann ohne Eigenschaften
  6.Jun.2011, 11:18

  Питам, защото и аз искам да попълня подобен лексикон, но правилата не ми са ясни

 4. от Стела
  6.Jun.2011, 18:11

  Трудно бих нарекла мнозинството от заглавията „безобидни блокбъстъри“, тъй като повечето от тях оставят доста трайна следа в съзнанието и доста въздействащ афтър ефект.
  Ще ми интересно да видя твоята класация. :)

 5. от Човекът
  6.Jun.2011, 20:18

  Тридесет филма са ми множко, няма да се справя. Но например – във всички позитивни категории бих поставил „Съпрузи“, а във всички отрицателни – филмите на Аронофски. Voilà!

 6. от The Dawg
  7.Jun.2011, 0:37

  Как така пишещ в блог за кино не е гледал Властелина? Наистина,, как?

 7. от Никс
  7.Jun.2011, 11:29

  @The Dawg, ще си позволя да обърна въпроса ти:
  Как така Властелина не е гледан от пишещ в блог за кино? Как,, наистина? Фейл за филма. :)

 8. от Стела
  7.Jun.2011, 12:30

  Всъщност, след като с месеци ми заемаха място на лаптопа, не ми беше никак трудно да ги изтрия. FYI, и „Аватар“ не съм гледала. :)

 9. от The Dawg
  8.Jun.2011, 10:27

  За „Аватар“ те разбирам напълно. Мисълта ми беше, че за да имаш информирано мнение (каквото смятам, че трябва да има човек, говорещ за кино пред широка аудитория, а не само за пред приятелите си) трябва да си го гледала, пък после бъди още по-убедителна в нехаресването му. Иначе си небрежна и не бих взел ревютата ти насериозно.

  И на мен т.нар. европейско кино ми е адски скучно, но за да го твърдя с достатъчна убеденост пред всички останали, съм изгубил нам-си-колко време в отегчителни и изпълнени с нечовешка досада опити да догледам поредния скучен филм.

  @Никс, извинявай ако си писал по темата и съм го пропуснал. Но искам да разбера повече за фейла. :)

 10. от Стела
  8.Jun.2011, 14:07

  Само моля да не ми се извъртат думите – съвсем не съм казала, че не го харесвам, нито пък, че ми е бил скучен. Всяко нещо и в случая всеки филм с времето си. А за всеки пишещ – неговите читатели. :)

 11. от Yavr
  8.Jun.2011, 15:38

  Точно властелинът е най-перфектният пример за филм за „кола, чипс и пуканки“.

 12. от Кукла на верига
  18.Jun.2011, 14:36

  „Ще ми интересно да видя твоята класация. :)“

  http://room666.net/2011/06/18/30steps/

 13. от Стела
  18.Jun.2011, 22:35

  Супер! Доста непознати заглавия, но и доста, които директно отиват в листа с must-see! :)

 14. от Anna
  20.Jun.2011, 10:45

  Стела!!! Много тъпа класация…с много посредствени филми и изобщо – под всякаква критика!

 15. от Ники
  20.May.2015, 1:16

  Само не мога да разбера къде е туист-а в Match Point …?

Коментирай...